Humanitárne organizácie vyzvali na prijatie 180-tisíc utečencov zo Sýrie

NETKY.SK • 8 December 2014, 06:59 • 2 min
Humanitárne organizácie vyzvali na prijatie 180-tisíc utečencov zo Sýrie

ŽENEVA - Do konca roka 2015 by malo mať najmenej 180.000 utečencov zo Sýrie bezpečné útočisko v tretích krajinách. Výzvu s touto požiadavkou zverejnilo dnes, deň pred konaním ženevskej konferencie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), viac ako 30 humanitárnych organizácií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tretie krajiny by mali prijať predovšetkým osoby, ktoré prežili mučenie, ľudí s akútnymi zdravotnými problémami, deti, ktoré ušli samé, a ženy. Po troch rokoch bojov v Sýrii je v susedných krajinách registrovaných viac ako 3,2 milióna utečencov. V Turecku a Libanone sa nachádza po viac ako milióne utečencov zo Sýrie. Jordánsko prijalo 618.000 utečencov a Irak, kde je milión vnútorne vysídlených osôb, sa stal domovom pre 225.000 sýrskych utečencov. Keďže nič nenasvedčuje tomu, že by sa konflikt chýlil ku koncu, UNHCR predpokladá, že ich počet by sa mohol do konca budúceho roka zvýšiť na takmer 3,6 milióna.
      

Ak by tretie štáty prijali 180.000 utečencov a krajinám, ktoré ich prijali ako prvé, bola poskytnutá ekonomická pomoc, motivovalo by ich to podľa UNHCR k tomu, aby nechali svoje hranice otvorené. "Susedia Sýrie ukázali za uplynulého tri a pol roka neuveriteľnú štedrosť, ale kríza je záťažou pre ich infraštruktúru a verejné služby," konštatoval UNHCR.
      

Humanitárne organizácie vyzvali krajiny, ktoré doteraz neprijali žiadnych utečencov - ide napríklad o štáty Perzského zálivu a Latinskej Ameriky - aby prispeli svojím dielom k zmierneniu humanitárnej katastrofy. Iniciátormi výzvy sú organizácie CARE, Oxfam, Save the Children, World Vision, Amnesty International, Handicap International, Ärzte der Welt a Islamic Relief.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies