Humanitárne konvoje priviezli zásoby do štyroch obliehaných miest v Sýrii

NETKY.SK • 26 September 2016, 09:27 • 2 min
Humanitárne konvoje priviezli zásoby do štyroch obliehaných miest v Sýrii

BEJRÚT - Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) dopravil potraviny, zdravotnícke potreby a ďalšie zásoby do niekoľkých obkľúčených miest v Sýrii, ktoré sú prístupné pre humanitárne organizácie. Ide o prvú dodávku humanitárnej pomoci do týchto miest za takmer šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

ICRC vo svojom dnešnom vyhlásení, z ktorého cituje agentúra AP, ďalej uvádza, že pomoc sa dostala k 60.000 obyvateľom miest Madája, Zabadání, Kafrája a Fua.

 

Sýrsky arabský Červený polmesiac (SARC), ktorý spravuje konvoje spoločne s OSN a ICRC, tvrdí, že do Madáje a Zabadání, ktoré sú obkľúčené provládnymi silami, dorazilo 53 kamiónov. Do miest Kafrája a Fua, ktoré obliehajú zase povstalecké skupiny, prišlo 18 nákladných automobilov so zásobami.

 

Vládne sily aj teroristi dosiaľ bránili OSN zabezpečiť pravidelný prísun humanitárnej pomoci pre obkľúčené oblasti. Podľa odhadov OSN sa v bezvýchodiskovej situácii v obkľúčených sýrskych mestách nachádza 600.000 obyvateľov.

 

Miestni aktivisti uvádzajú, že obnovená vlna vzdušných útokov na východné časti mesta Aleppo, kde sa zdržiavajú teroristi, pripravila o život 20 až 40 ľudí. Nemocnice v meste sú kapacitne extrémne preťažené.

 

Bitka o Aleppo, kde sa nachádza 250.000 civilistov, sa môže stať najväčším bojiskom počas tohto občianskeho konfliktu, ktorý si už vyžiadal státisíce obetí a z domovov vyhnal milióny ďalších.

 

V dôsledku eskalujúcej situácie v Aleppe sa dnes v New Yorku konalo na žiadosť USA, Británie a Francúzska mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies