Humanitárna pomoc pre Homs je kvôli ostreľovaniu dočasne zastavená

NETKY.SK • 9 Február 2014, 13:27 • 2 min
Humanitárna pomoc pre Homs je kvôli ostreľovaniu dočasne zastavená

HOMS/ŽENEVA - K ostreľovaniu sa oficiálne nepriznala žiadna zo strán bojujúcich v občianskej vojne v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Dodávky humanitárnej pomoci do obliehaného sýrskeho mesta Homs sú dočasne zastavené. Keďže vozidlá OSN a na sýrskeho Červeného polmesiaca boli v sobotu ostreľované, pomoc sa do Starého mesta nemôže dostať v plánovanom rozsahu, povedal dnes v Ženeve hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke, ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa neho museli členovia konvoja nechať na mieste dve nákladné autá aj s nákladom. Laerke nevedel povedať, či a kedy budú dodávky humanitárnej pokračovať.

V sobotu počas jazdy Starým mestom utrpeli pri ostreľovaní zranenia štyria humanitárni pracovníci. Podľa Červeného polmesiaca sa do Homsu podarilo zatiaľ dopraviť 250 potravinových a 190 hygienických balíkov.

K ostreľovaniu sa oficiálne nepriznala žiadna zo strán bojujúcich v občianskej vojne v Sýrii, ale miestny guvernér Talál Barazí z neho obvinil "ozbrojených teroristov", čím mal na mysli povstalcov, kontrolujúcich Staré mesto.

Staré mesto Homsu je v obkľúčení vládnych síl od polovice roka 2012. V zóne bojov uviazlo okolo 2500 ľudí, ktorí podľa aktivistov trpia hladom.

Humanitárna pomoc pre Homs je považovaná za lakmusový papierik pred druhým kolom mierových rozhovorov, ktoré by sa mali začať v pondelok v Ženeve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies