Humanitárna organizácia MAGNA pripravuje misiu v Sýrii a okolitých krajinách

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 17:17 • 2 min
Humanitárna organizácia MAGNA pripravuje misiu v Sýrii a okolitých krajinách

BRATISLAVA - Humanitárna organizácia MAGNA pripravuje zdravotnícku misiu v Sýrii, ale aj v Libanone a Jordánsku.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil výkonný riaditeľ organizácie Martin Bandžák, medzinárodní zdravotníci nemajú do Sýrie prístup, a tak je potrebné trénovať a školiť za hranicami. Nemocnice sú bombardované, takže medicínska starostlivosť sa poskytuje pomocou mobilných služieb. "Keďže nápor na primárnu zdravotnú starostlivosť v Libanone a Jordánsku sa zásadne zvýšil, MAGNA sa rozhodla v migračnej kríze sústrediť nielen na pomoc v samotnej Sýrii, ale aj v okolitých krajinách," uviedol.

 

V tejto chvíli sa organizácia snaží o zabezpečenie logistiky operácie priamo na mieste, získavanie medicínskeho materiálu, liekov a finančných zdrojov na to, aby jej zdravotné tímy mohli čo najskôr začať s poskytovaním zdravotnej pomoci.

 

Vojna v Sýrii pokračuje už piaty rok. Podľa Sýrskeho výskumného centra opustilo z 23 miliónov obyvateľov svoje domovy 45 percent. Vyše 11 percent bolo zabitých alebo zranených. Takmer päť miliónov sýrskych utečencov žije v Libanone, Jordánsku, Turecku, Iraku a v severnej Afrike. V krajine ostali tí najchudobnejší.

 

Ako upozornil Bandžák, nedostatočne zdravotne vyškolení ľudia a deficit zdravotného materiálu má na svedomí 15 percent úmrtí. "V Sýrii ostalo 664 lekárov, ktorí sa v katastrofických podmienkach snažia poskytovať zdravotnú pomoc a sú cieľom ozbrojených skupín. Hoci majú podporou medzinárodných organizácií, anestéziu podáva nižší zdravotný personál podľa návodu," opísal situáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies