Humanistom roka 2014 sa stal vysokoškolský profesor Erich Mistrík

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 13:14 • 2 min
Humanistom roka 2014 sa stal vysokoškolský profesor Erich Mistrík

BRATISLAVA - V Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave včera slávnostne odovzdali výročné ceny humanistov. Humanistom roka 2014 sa stal vysokoškolský profesor Erich Mistrík. Titul veľvyslanec roka 2014 ponesie astronóm a stredoškolský učiteľ na dôchodku z Martina Ivan Šabo.

slovakia

left justify in out

Ceny už po siedmy raz udelila Spoločnosť Prometheus – združenie svetských humanistov. „Za otvorené postoje obhajujúce hodnoty humanizmu a sekulárneho charakteru štátu,“ vysvetlil pre TASR predseda spoločnosti Roman Hradecký. Hodnotí sa pritom posledné obdobie nielen roka, ale viacerých rokov dozadu. Záštitu nad podujatím má primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
      

Mistrík je zakladateľom a dlhoročným vedúcim Katedry etickej a občianskej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského. Ústredná rada spoločnosti Prometheus ocenila jeho postoje, ktoré prejavil pri hodnotení cyrilo-metodského dedičstva, ale aj zastávanie humanistických postojov v rámci etickej výchovy, priblížil Hradecký.
      

Mistrík kritizoval ministra školstva Dušana Čaploviča za rozhodnutie stiahnuť zo šlabikára zmienku o neúplnej rodine, kde matka chlapca je rozvedená a o ruku ju požiadal sused Žubajík. „Poukázal na to, že aj nenáboženskí ľudia patria do tejto spoločnosti a že Slovensko nie je výlučne katolícke, ale vychádza z ďalších zdrojov, ako sú slovanské náboženstvá, tradície antickej kultúry či európske racionalistické filozofické hnutia,“ odôvodnil Hradecký.
      

Kovovú plaketu s motívom výtvarníka Erika Šilleho si prevzal aj Ivan Šabo, ktorý je členom spoločnosti Prometheus. Dlhé roky učil prírodné vedy na Gymnáziu Viliama Pauliniho-Tótha v Martine. V tomto meste vybudoval Astronomickú pozorovateľňu Milana Rastislava Štefánika. „Aj keď je na dôchodku, doteraz tu robí experimentálne hodiny pre niekoľko tisíc detí z celého Slovenska,“ ozrejmil Hradecký. Okrem jeho pedagogickej činnosti ocenili aj to, že dlhodobo prezentuje a propaguje humanistické hodnoty.
      

Spoločnosť Prometheus – združenie svetských humanistov vznikla v roku 1990, dnes má viac ako 300 členov v šiestich miestnych kluboch po celom Slovensku. Združuje občanov z humanistickým názorom na svet – ateistov, agnostikov, skeptikov, etikov, voľnomyšlienkarov. Nominácie na jej výročné ceny môže predkladať každý, vždy od polovice do konca marca daného roku. Ústredná rada spoločnosti potom konsenzom rozhoduje, komu budú udelené.
      

Humanistami roka sa v minulosti stali okrem iných sociológ Miroslav Čížik, sociologička Zuzana Kusá, výkonná riaditeľka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo Oľga Pietruchová či Múzeum SNP v Banskej Bystrici a občianske združenie Liga proti rakovine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies