Human Rights Watch kritizuje belgické protiteroristické zákony

NETKY.SK • 4 November 2016, 13:58 • 2 min
Human Rights Watch kritizuje belgické protiteroristické zákony

BRUSEL – Šesť belgických protiteroristických zákonov a opatrení zasahuje do základných ľudských práv, tvrdí vo svojej správe mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW). Belgický minister spravodlivosti ale považuje kritizovanú legislatívu za primeranú, informovala dnes belgická televízia a rádio RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Tvrdšie zákony nerobia spoločnosť bezpečnejšou," vyhlásil Nadim Houry, riaditeľ sekcie HRW zameranej na terorizmus a boj proti nemu. Houry sa dnes pred zverejnením kritickej správy stretol s belgickým ministrom vnútra Janom Jambonom.

 

"Naším cieľom nie je len kritizovať Belgicko, ale vyhodnocovať opatrenia, ktoré prijímajú demokratické štáty v boji proti terorizmu a dbať na to, aby boli v súlade s ľudskými právami," vysvetlil Houry. Oponuje mu belgický minister spravodlivosti Koen Geens, ktorý tvrdí, že vláda pri opatreniach zvolila kompromis medzi povinnosťou zasiahnuť proti teroristom a rešpektovaním ľudských práv. Na druhej strane uviedol, že je otvorený debate o tom, ako protiteroristickú legislatívu vylepšiť. Pripomenul, že HRW pochválila Belgicko za to, že napriek teroristickému ohrozeniu nevyhlásilo výnimočný stav.

 

Mimovládna organizácia poukázala na kriminalizáciu osôb "s teroristickými zámermi", čo je podľa nej príliš široká definícia. V belgickej legislatíve jej prekáža aj možnosť odobratia občianstva osobám, ktoré boli za terorizmus odsúdené na viac ako päť rokov väzenia.

 

Dlhšie zadržiavanie obvinených alebo odsúdených z terorizmu v samoväzbe označila HRW za "kruté a neľudské zaobchádzanie, ktoré je porovnateľné s mučením." Minister Geens vysvetlil, že špeciálny program väzby na samotke v Belgicku neexistuje a pri každom väzňovi volia bezpečnostné opatrenia individuálne.

 

HRW v Belgicku zaznamenala 26 prípadov neoprávneného použitia násilia silovými zložkami. Ide o policajné prehliadky a kontrolu nevinných osôb. Organizácia upozornila na 10 prípadov zranení spôsobených zásahom silových zložiek. "Ani jeden z týchto 26 ľudí nebol dodnes uznaný vinným," skonštatoval Houry. Podľa HRW by štáty nemali bojovať proti terorizmu na úkor dodržiavania ľudských slobôd. Nevhodne zvolené opatrenia považuje za kontraproduktívne a vzbudzujúce nedôveru v štátnu moc. To môže polarizovať spoločnosť, čo je jedným z cieľov radikálov z takzvaného Islamského štátu, tvrdí v správe organizácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies