Human Rights Watch: Afganské sily používajú školy ako úkryty

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:24 • 2 min
Human Rights Watch: Afganské sily používajú školy ako úkryty

KÁBUL - Afganské bezpečnostné sily využívajú školy v severovýchodnej provincii Baglán ako úkryty a ohrozujú tým deti aj vyučovanie. Toto obvinenie uviedla v dnes zverejnenej správe ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

HRW v správe napísala, že afganské bezpečnostné sily "pri ofenzívach na oblasti ovládané Talibanom čoraz viac používajú školy - jediné betónom spevnené budovy v niektorých dedinách - ako svoje vojenské základne".

 

Na "vojenské účely" v Bagláne bolo podľa správy použitých najmenej 12 škôl, čo znamená, že "školy boli vystavené riziku útokov a žiakom aj učiteľom hrozilo ublíženie na zdraví". Tieto praktiky "vážne porušujú právo detí na vzdelanie v Afganistane" a týkajú sa desaťtisícov školopovinných detí v celej krajine, citovala agentúra DPA zo správy HRW.

Do škôl chodí v Afganistane približne osem miliónov detí.

 

Baglán je jednou z provincií najviac sužovaných bojmi, zároveň so susednou provinciou Kundúz: niekoľko okresov ovládajú alebo o ne neľútostne bojujú militanti z radikálneho hnutia Taliban.

HRW vyzvala afganskú vládu a bezpečnostné sily, aby prestali využívať vzdelávacie zariadenia ako vojenské základne a aby proti tomu podnikli seriózne opatrenia - vrátane trestného stíhania príslušníkov, ktorí sa toho dopúšťajú, "bez ohľadu na ich hodnosť". Ľudskoprávna organizácia vyzvala Taliban, aby prestal útočiť na školy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies