Hugh Masekela na džezákoch roztancoval publikum

NETKY.SK • 25 Október 2014, 10:50 • 2 min
Hugh Masekela na džezákoch roztancoval publikum

BRATISLAVA – Druhý večer jubilejného 40. ročníka Bratislavských jazzových dní prilákal stovky fanúšikov a fanúšičiek džezu.

slovakia

left justify in out

Plné hľadisko v sále Incheba Expo Arena ukázalo, že si džezovú hudbu prišlo nielen vychutnať, ale sa aj dobre zabaviť. Skôr než organizátori spustili oficiálny hudobný program večera, návštevníci a návštevníčky si na hlavnom pódiu mohli pozrieť premiéru dokumentárneho filmu Peter a Pavel a džezáky režiséra Silvestra Lauríka. Dokument z produkcie RTVS vznikal počas vlaňajšieho festivalu a mapuje nielen jednotlivé koncerty, ale aj prípravu podujatia. Históriou festivalu prostredníctvom rozhovorov divákov sprevádzajú organizátori Peter Lipa a Pavel Daněk. 

 

O devätnástej hodine vystúpil na hlavné pódium Peter Lipa a privítal ľudí v publiku. Následne prenechal pódium kapele Maringotka, ktorá je víťazom minuloročnej Súťaže mladých talentov Nadácie SPP. Rovnaká súťaž sa koná aj tento rok, v rámci piatkového programu sa návštevníkom a návštevníčkam predstavili dve súťažiace kapely Miloš Biháry Jazz Trio a Cieľová skupina. Obe formácie vystúpili na Pódiu mladých talentov Nadácie SPP počas prestávok na hlavnom stagei. 

 

Po kapele Maringotka večer na hlavnom stagei pokračoval koncertom maďarskej formácie Djaba. S kapelou vystúpil hosť, islandský perkusionista a bubeník Gulli Briem. Hudba s prvkami world music a maďarského folklóru zaujala publikum v sále, ktoré sa oproti úvodnému koncertu výrazne rozrástlo. Posledná pieseň koncertu niesla názov Bratislava a kapela ju zahrala spolu s Petrom Lipom, ktorého prizvali na pódium. 

Krátko pred 22:00 sa na hlavnom stagei začal koncert ikony juhoafrickej hudby, trubkára a speváka Hugha Masekelu. Sedemdesiatpäťročný interpret ukázal, že má nielen hudbu v krvi, ale že sa vie aj odviazať. Po niekoľkých pesničkách vyskúšal bratislavské publikum, ako vie spievať. „Veľmi dobré. Asi vás vezmem na turné,“ zhodnotil po niekoľkých náročných popevkoch, ktoré publikum rado po spevákovi zopakovalo.

 

Masekela taktiež zavtipkoval, že sa narodil v Bratislave a vychovávali ho vo Viedni, no raz spadol do Dunaja a rieka a následne moria a oceán ho odplavili až do Južnej Afriky. Hodinové vystúpenie napokon neskončilo bez prídavku. To sa už tlieskajúce publikum postavilo zo stoličiek a začalo tancovať, čo veľmi potešilo nielen interpreta ale aj organizátorov festivalu. 

 

Počas piatkového večera vystúpila aj slovenská kapela AMC Trio spolu s americkým gitaristom Markom Whitfieldom. Večer v Incheba Expo Arena napokon vyvrcholil koncertom amerického bluesového speváka a gitaristu Roberta Craya a jeho kapely. Na afterparty v Nu Spirit Bare zahrali DJ Mad Mats zo Švédska a DJ Tahira z Brazílie. 

 

Počas dnešného večera Bratislavských jazzových dní vystúpia Bellita y Jazztumbatá, Glenda, John Scofield Trio, Steve Swallow, Bill Stewart, Joe Locke, Lia Pale, As Guests Quartet, As Guests Quartet, Anka Koziel a Michal Motýľ Tentet. Na Pódiu mladých talentov Nadácie SPP zahrajú Jana Gavačová Quartet a JV Quartet a na afterparty sa predstaví zakladateľ skupiny Jazzanova DJ Alex Barck.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies