Hudobný fond zverejnil laureátov slovenskej hudobnej scény za rok 2017

NETKY.SK • 26 September 2017, 16:12 • 2 min
Hudobný fond zverejnil laureátov slovenskej hudobnej scény za rok 2017

BRATISLAVA – Hudobný fond dnes zverejnil laureátov slovenskej hudobnej scény za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej, dychovej hudby a džezu.

slovakia

left justify in out

Cenu Jána Levoslava Bellu získal hudobný skladateľ Vladimír Bokes za skladbu Missa posoniensis, op. 55. Cena Frica Kafendu patrí koncertnému organistovi Marekovi Vrábelovi za výnimočné interpretačné výkony a sústavnú prezentáciu slovenskej organovej tvorby doma i v zahraničí.

 

Cenou Jozefa Kresánka je odmenená hudobná teoretička a pedagogička Tatiana Pirníková za publikáciu Umelec a intelektuál v zrkadle času, ako objektívne faktografické spracovanie osobnosti a procesov vývoja hudobného života druhej polovice 20. storočia na Slovensku. Cenu Ladislava Martoníka získala jazzová speváčka Hanka Gregušová za vynikajúce interpretačné výkony.

 

Cena Pavla Tonkoviča patrí folkloristovi Ondrejovi Molotovi za mimoriadny celoživotný prínos pre folklórne umenie na Slovensku a v zahraničí. Cenu Karola Pádivého si prevezme skladateľ a dirigent dychovej hudby Pavel Šianský za dlhoročnú úspešnú skladateľskú, dirigentskú a pedagogickú prácu pre rozvoj dychovej hudby na Slovensku, laureátstvo v autorských súťažiach Novomestská nota a množstvo kompozícií pre dychové hudby na Slovensku.

 

Ocenenia laureátom pre rok 2017 odovzdajú zástupcovia Hudobného fondu na slávnostnom ceremoniáli 3. októbra v bratislavskom Zichyho paláci. Hudobný fond je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je v súlade s kultúrnymi záujmami 

 

Slovenskej republiky cieľavedome a objektívne podporovať tvorivú činnosť v oblasti hudobného umenia s osobitným zreteľom na tvorivú oblasť vážnej hudby, populárnej hudby, výkonných umelcov, ako aj hudobnej vedy a kritiky. Fond propaguje a prezentuje hudobné umenie doma i v zahraničí. Informáciu poskytol riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies