Hudobný advent so Slovenskou filharmóniou začíná už dnes

NETKY.SK • 6 December 2016, 13:26 • 2 min
Hudobný advent so Slovenskou filharmóniou začíná už dnes

BRATISLAVA - Spríjemniť predvianočný čas si možno aj hudbou, Slovenská filharmónia pripravila už tradične v tomto období sériu adventných koncertov. Špeciálny program ponúka priaznivcom klasickej hudby aj na prelome rokov.

slovakia

left justify in out

Rad vianočných koncertov otvorí dnes o 19:00 Mikulášsky koncert súboru pre starú hudbu Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom. Jeho členovia predstavia nový projekt Pastorella – hudba vianočného obdobia 18. a 19. storočia na Slovensku po Bratislave aj v ďalších mestách. V stredu s ním zavítajú do Kostola Sv. Jakuba v Trnave, v piatok zahrajú v Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici a v pondelok 12. decembra v žilinskom Dome umenia Fatra. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.


Počas tohtoročného adventu bude hosťom filharmónie na prvej dvojici symfonických koncertov slovenský husľový virtuóz Dalibor Karvay. Po boku Slovenskej filharmónie a stáleho hosťujúceho dirigenta Rastislava Štúra si publikum v jeho podaní vypočuje Koncert pre husle a orchester D dur op. 35 Piotra Iľjiča Čajkovského. Program doplnia časti z baletu Luskáčik a v druhej polovici večera Metamorfózy Eugena Suchoňa. Koncerty sa v bratislavskej Redute uskutočnia vo štvrtok a v piatok o 19:00. Cez víkend filharmonici pozývajú na návštevu aj deti. Rodinný koncert, ktorý bude moderovať znalec hudby Martin Vanek ich prevedie hudbou minulosti. Súčasťou sobotňajšieho koncertu, ktorý sa začne o 10:00 bude tombola. Nedeľa patrí od 16:00 vystúpeniu Slovenského komorného orchestra. Na programe sú diela Felixa Mendelssohna Bartholdyho, Franza Schuberta a Roberta Fuchsa.


Druhý decembrový týždeň otvorí v utorok 13. decembra v sídle filharmonikov recitál japonského klaviristu, víťaza viacerých medzinárodných súťaží Takashiho Yamamota. Yamamoto sa s orchestrom Slovenskej filharmónie predstavil v roku 2012 počas turné po Japonsku. Bratislavskému publiku ponúkne diela Fryderyka Chopina. Japonský hosť zahrá aj na dvojici symfonických koncertov 15. a 16. decembra. Pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta filharmónie Leoša Svárovského uvedie Koncert pre klavír a orchester č. 3 c mol, op. 37 Ludwiga van Beethovena. V premiére zaznie dielo Magnificat slovenského skladateľa Jána Zimmera, ktorého nedožité 90. narodeniny si pripomíname v tomto roku. V organovej symfónii Camilla Saint - Saënsa sa predstaví český organista Aleš Bárta. V nedeľu 18. decembra je pripravený pre priaznivcov organovej hudby Organový recitál. Sólistom prvého z nich bude Rakúšan Florian Pagitsch, profesor organovej hry na Hoschule für Musik und darstellende Musik vo Viedni. Koncert sa začne o 16:00.


Tradičné Vianočné koncerty Slovenskej filharmónie, Slovenského filharmonického zboru a Bratislavského chlapčenského zboru spestria dvaja sólisti opery Slovenského národného divadla, sopranistka Eva Hornyáková a barytonista Pavol Remenár. Za dirigentským pultom bude stáť stály hosťujúci dirigent filharmónie Rastislav Štúr. Vo vianočne ladenom programe nebude chýbať zmes vianočných kolied. Koncerty sa uskutočnia v utorok 20., stredu 21. a vo štvrtok 22. decembra. Pre mimoriadne veľký záujem návštevníkov o vianočné koncerty doplnila filharmónia do programu verejnú generálku, ktorá sa uskutoční v 20. decembra o 10:00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, avizovala Martina Tolstova.


Slávnostné koncerty vyvrcholia na Silvestra a Nový rok. Oba zaznejú v interpretácii Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru pod taktovkou stáleho hosťujúceho dirigenta Leoša Svárovského. Sólistom bude koncertný majster Jarolím Emmanuel Ružička. Silvestrovský koncert sa začne o 16:00. Novoročný koncert sa uskutoční 1. januára o 19:00.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies