Hudobníka Reborna odsúdili za extrémizmus! Prípad sa posunul na Najvyšší súd SR

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 16:06 • 2 min
Hudobníka Reborna odsúdili za extrémizmus! Prípad sa posunul na Najvyšší súd SR

BANSKÁ BYSTRICA - Jaroslava P. známeho ako hudobník Reborn súd odsúdil za extrémizmus na úhrnný trest vo výmere štyri roky nepodmienečne v ústave na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia.

slovakia

left justify in out

Rozhodol tak sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici v rámci druhého pojednávacieho dňa s tým, že obžalovaného uznal za vinného zo zločinu výroby, prechovávania a rozširovania extrémistického materiálu, ktorý spáchal ako člen extrémistickej skupiny.

 

img

 

Manželku obžalovaného Silviu P. súd spod obžaloby oslobodil. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, lebo obidve strany sa vo vzťahu k niektorému obžalovanému odvolali a rozhodovať bude Najvyšší súd SR.

"Vo vzťahu k rozhodnutiu súdu k Jaroslavovi P. som spokojný, nakoľko bola uznaná vina v zmysle podania obžaloby. Obžalovaný dostal trest odňatia slobody na spodnej hranici trestnej sadzby, naproti tomu jeho manželka bola z danej trestnej činnosti oslobodená," uviedol prokurátor s tým, že je presvedčený, že sa rovnako podieľala minimálne nepriamo na tejto trestnej činnosti a vo vzťahu k nej podal odvolanie, teda o veci bude rozhodovať najvyšší súd.

 

img


Na druhej strane obhajobu oslobodenie obžalovanej Silvie P. teší a postup v jej prípade považujú za správny a zákonný. Uznanie viny u jej manžela však považujú za nezákonné.

 

"Tam podáme odvolanie na najvyšší súd a budeme sa snažiť preukázať jeho nevinu tam, pretože aj tu povedal sudca, že tie symboly sú autentické staroslovanské staropohanské, nie sú extrémistické a mali byť použité ako nejaké zástupné symboly," dodal obhajca obžalovaných a doplnil, že ani znalec ani súd nepovedali, na základe čoho k tomuto záveru došli.

 

img


V záverečnej reči obhajoba spochybňovala odborné vyjadrenie znalca obžaloby z Ústavu pamäti národa, ktorý nie je zapísaný v zozname súdnych znalcov. Podľa nich tento znalec ani nepodložil svoje tvrdenia uvedením relevantných zdrojov. Obhajoba tiež okrem iného spochybnila zákonnosť druhej domovej prehliadky, ktorá sa uskutočnila v nočných hodinách a spôsobila traumu manželke a ich malému synovi. Podľa obhajoby k žiadnemu trestnému činu zo strany obžalovaných nedošlo a žiadala ich oslobodenie v plnom rozsahu.

Obžalovaný Jaroslav P. sa v záverečnej reči vyjadril k tomu, ako ho od detstva priťahovala slovanská a germánska mytológia, ako prišiel k pseudonymu Reborn a tvoril folk-metalovú hudbu. Tvrdenie, že symboly použité na vyrobených tričkách a iných predmetoch sú pohanské uviedla vo svojej záverečnej reči aj Silvia P. a rovnako ako manžel žiadala tiež svoje oslobodenie spod obžaloby.

 

img


Prokurátor žiadal vo svojej záverečnej reči pre obvineného Jaroslava P. nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške štyri roky a pre jeho manželku Silviu podmienečný trest na dolnej hranici tri roky s odkladom na tri roky.

Obžalovaní na prvom pojednávaní v máji uviedli, že so skutkovými a právnymi závermi uvedenými v obžalobe nesúhlasia, lebo symboly čierne slnko a kolovrat nie sú extrémistické symboly, ale sú to podľa nich predkresťanské slovanské symboly. Obžalovaný vypovedať odmietol a jeho manželka vypovedala o manželovej viere, ktorou vyznával staroslovanské a starogermánske rodnoverie a o tom, že tričká so symbolmi si dával Jaroslav P. vyrábať na svoju prezentáciu.

 


Hudobníka spolu so šéfom združenia Slovenská pospolitosť Jakubom Š. a vtedajším predsedom Okresnej organizácie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Ružomberku Michalom B. zadržali 10. mája 2018 pri operácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) namierenej proti extrémistom. Súdy ich však následne do väzby nevzali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies