Hudobnému skladateľovi Johnovi Williamsovi odovzdali cenu za celoživotné dielo

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 13:56 • 2 min
Hudobnému skladateľovi Johnovi Williamsovi odovzdali cenu za celoživotné dielo

HOLLYWOOD - Americký hudobný skladateľ John Williams si vo štvrtok večer v hollywoodskom Dolby Theatre prevzal od Amerického filmového inštitútu (AFI) cenu za celoživotné dielo.

slovakia

left justify in out

Osemdesiatštyriročnému Williamsovi, ktorý sa preslávil skomponovaním hudby pre snímky ako Čeľuste (1975) či Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977), odovzdal ocenenie filmár a jeho dlhoročný spolupracovník Steven Spielberg. "Zoberieš naše filmy, z ktorých sú mnohé o našich najnemožnejších snoch, a skrz svoj hudobný talent ich urobíš skutočnými a večnými pre miliardy a miliardy ľudí," povedal Spielberg v príhovore. "Zajtra ráno, keď sa vrátim do práce, pokúsim sa zaslúžiť si toto všetko," uviedol zasa Williams v ďakovnej reči.


Na slávnostnej večeri na počesť skladateľa sa zúčastnili aj Harrison Ford, Tom Hanks, George Lucas či J.J. Abrams. Williams sa stal vôbec prvým hudobným skladateľom, ktorému AFI udelila cenu za celoživotné dielo. V minulosti toto ocenenie dostali Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Steve Martin či spomínaní Spielberg a Hanks.


John Williams skomponoval počas doterajšej kariéry hudbu pre viac ako 150 filmov, pričom za svoje počiny si od americkej Akadémie filmových umení a vied vyslúžil už päť Oscarov. V roku 1972 ho ocenili za prácu na Fidlikantovi na streche, v roku 1976 za spomínané Čeľuste, v roku 1978 za sci-fi Hviezdne vojny IV - Nová nádej, v roku 1983 za E.T. - Mimozemšťana a zatiaľ naposledy v roku 1994 za Schindlerov zoznam.

 

S celkovo 49 nomináciami na Oscara mu pritom patrí druhá priečka medzi ľuďmi s najviac oscarovými nomináciami. Viac (59) získal len zosnulý Walt Disney a Williams má teda absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov. Patrí mu tiež rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu, ktorých si vyslúžil 44. Na konte má aj štyri Zlaté glóbusy, sedem cien BAFTA a 22 Grammy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona