Hudobného skladateľa Mikisa Theodorakisa hospitalizovali po infarkte

NETKY.SK • 6 August 2018, 07:20 • 2 min
Hudobného skladateľa Mikisa Theodorakisa hospitalizovali po infarkte

ATÉNY - Uznávaného gréckeho skladateľa Mikisa Theodorakisa, ktorý napísal hudbu ku klasickému filmu "Grék Zorba" z roku 1964, hospitalizovali po tom, ako utrpel rozsiahly infarkt myokardu.

slovakia

left justify in out

Theodorakis (93) je mimo rizika, vzhľadom na svoj vek však zostáva v aténskej nemocnici.

 

Theodorakis je autorom zrejme najznámejšej gréckej skladby "Zorbov tanec", inštrumentálnej kompozície, ktorá sa stále hrá a tancuje sa na ňu v celom svete. Samotný film s Anthonym Quinnom v hlavnej úlohe získal troch Oscarov.

 

Theodorakis je vo svojej vlasti známy tiež ako ikona odporu proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny, ako militantný komunista počas gréckej občianskej vojny v rokoch 1946-49, a ako aktivista proti vojenskej junte, ktorá vládla v Grécku v rokoch 1967-74.

 

Skladateľ je stále aktívnym a prominentným politickým aktivistom. Vo februári sa zúčastnil na pouličných demonštráciách, ktoré vyzývali grécku vládu, aby nepristupovala ku kompromisu vo veci názvoslovného sporu so susedným Macedónskom. V roku 2012 ho počas protestov proti úsporným opatreniam pred parlamentom polícia zasiahla slzotvorným plynom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona