Hudec: Prepravca plynu Eustream potichu zvyšuje náklady dodávateľov plynu

NETKY.SK • 4 Október 2016, 14:05 • 2 min
Hudec: Prepravca plynu Eustream potichu zvyšuje náklady dodávateľov plynu

BRATISLAVA - Dodávateľom zemného plynu sa od 1. októbra 2016 zmenili podmienky rezervácie prepravnej kapacity na domácom výstupnom bode z prepravnej siete. V konečnom dôsledku tak v budúcnosti zdražie plyn aj koncovým zákazníkom. Informoval o tom Michal Hudec, predseda Združenia dodávateľov energií (ZDE).

slovakia

left justify in out

Prepravca plynu Eustream podľa neho potichu zvyšuje náklady dodávateľov plynu, keď 14. septembra 2016 informoval dodávateľov o zmene prevádzkového poriadku. Eustream za prvých deväť mesiacov roka 2017 tak de facto zvýši v kumulatívnom objeme dodávateľom náklady, pri konzervatívnom odhade, o viac ako 10 miliónov eur. To môže dodávateľom spôsobiť stratu pri dodávke komodity a v konečnom dôsledku zvýšenie ceny plynu pre odberateľov v budúcnosti.

 

Dodávatelia plynu mali ku dňu zmeny pravidiel už väčšiu časť svojho portfólia predanú svojim koncovým odberateľom, pričom náklad na rezerváciu kapacity na prepravu cez domáci bod sa kalkuloval v zmluvnej cene za komoditu v predpokladanej výške 0,23 eura/megawatthodinu (MWh). V prípade, ak zmluvné podmienky už uzavretých kontraktov pre rok 2017 nedovolia dodávateľom cenu upraviť, počas deviatich mesiacov budúceho roka budú plyn predávať v lepšom prípade bez zisku, v horšom so stratou.

 

Združenie dodávateľov energií pri konzervatívnom odhade predpokladá zvýšenie nákladov na strane dodávateľov kumulatívne v objeme viac ako 10 mil. eur ako priamy dôsledok úpravy spôsobu rezervácie kapacít na domácom bode.

 

"Doposiaľ platné pravidlá rezervácie ročnej kapacity na domácom bode prepravnej siete dávali dodávateľom možnosť objednať si ročnú kapacitu pre rok 2017 najneskôr 15 pracovných dní pred požadovaným začiatkom prepravy plynu. Je preto prirodzené, že dodávatelia smerovali rozhodnutie o rezervácii kapacít pre celé svoje portfólio k záveru roka, kedy majú o objeme dodávky v ďalšom roku reálnejší obraz. Nečakaná zmena v polovici septembra, ktorá nadobudla účinnosť na začiatku októbra, takpovediac zmenila pravidlá uprostred hry. Zo strany prepravcu plynu, ale aj regulátora ide o nepredvídateľný krok a zásah do legitímnych očakávaní dodávateľov," uviedol Hudec.

 

Úprava prevádzkového poriadku Eustream-u má za následok taktiež nevyhnutnosť registrácie na európskej platforme Prisma aj pre tých dodávateľov, ktorí neobchodujú na európskom trhu, ale plyn nakupujú výlučne iba na Slovensku, teda na virtuálnom obchodnom bode Eustream-u, a dodávajú ho koncovým odberateľom v sieti SPP - distribúcia. Pre takýchto dodávateľov znamená povinnosť registrácie na európskej aukčnej platforme dodatočné náklady.

 

Pre slovenských dodávateľov plynu podľa Hudeca znamená zmena pravidiel faktické znemožnenie rezervácie ročnej kapacity, a to napriek tomu, že prevádzkovateľ prepravnej siete disponuje dostatkom voľnej kapacity na ročnej báze. Toto zdanlivo nepodstatné administratívne opatrenie tak okrem následku v podobe zvýšenia ceny plynu môže narážať aj na európske pravidlá a slovenskú legislatívu.

Hudec pripomenul, že na európskom trhu s plynom totiž platí, že prístup k preprave možno v zásade odmietnuť len pre nedostatok voľných kapacít, inak musí prevádzkovateľ siete umožniť tretím stranám flexibilný prístup v podstate kedykoľvek.

 

Akútny problém by vyriešila dočasná zľava z ceny mesačnej kapacity na úroveň ročného produktu, a to počas prvých 9 mesiacov budúceho roka. ZDE však ako dlhodobé udržateľné riešenie navrhuje, podľa vzoru väčšiny krajín EÚ, zrušenie povinnosti rezervácie kapacít na domácom bode, ktorý je de facto virtuálnym súhrnným vstupným bodom do distribučnej siete a zásobníkov a disponuje dostatočnou kapacitou pre uspokojenie záujmu všetkých obchodníkov s plynom. Súčasný systém navrhuje nahradiť v zahraničí bežne využívaným systémom variabilného poplatku za objem skutočne prepraveného plynu do distribučnej siete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies