Hudec: Ak český holding EPH získa kontrolu v Slovenských elektrárňach, bude to preverovať Brusel

NETKY.SK • 17 September 2015, 16:48 • 2 min
Hudec: Ak český holding EPH získa kontrolu v Slovenských elektrárňach, bude to preverovať Brusel

BRATISLAVA - Väčšinový vlastník Slovenských elektrární (SE), taliansky Enel, rokuje momentálne o predaji časti svojho podielu exkluzívne s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH).

slovakia

left justify in out

Ak sa táto transakcia podarí, EPH sa môže stať najvýznamnejšou firmou v slovenskej energetike, povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Michal Hudec zo spoločnosti energy analytics, ktorý nevylúčil, že Európska komisia (EK) môže skúmať súlad tejto dohody s európskymi pravidlami unbundlingu, teda oddelenia vlastníctva výroby od iných činností na trhu, ako je prenos, distribúcia a obchod.

 

"EPH má manažérsku kontrolu u distribútora elektrickej energie spoločnosti Stredoslovenská energetika. Ak by ju mal získať v SE, výrobcu elektrickej energie, nevravím, že to nie je v súlade s pravidlami unbundlingu, no je to otázka, ktorú bude skúmať EK," upozornil Hudec.

 

Spoločnosť Enel chce predať svoj 66-% podiel v Slovenských elektrárňach (SE) v dvoch fázach. V prvej, do konca roka, by malo ísť o menšinový 30-% podiel. "Dalo sa očakávať, že Enel sa bude čím skôr chcieť zbaviť nejakej časti svojho vlastníckeho podielu v SE, aby znížil svoje zadlženie," zdôraznil analytik. "To, že si talianska spoločnosť vybrala český EPH svedčí o tom, že predložil najzaujímavejšiu ponuku," dodal Hudec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona