Hudák: V zime nepríde k zastaveniu dodávok plynu pre EÚ a pre Slovensko

NETKY.SK • 8 December 2015, 08:47 • 2 min
Hudák: V zime nepríde k zastaveniu dodávok plynu pre EÚ a pre Slovensko

MOSKVA/BRATISLAVA - Počas nadchádzajúcej zimy nebudú dodávky plynu pre EÚ a pre Slovensko zastavené. Slovenského ministra hospodárstva Vazila Hudáka o tom dnes počas prvého dňa jeho dvojdňovej návštevy v Moskve ubezpečilo vedenie ruského plynárenského gigantu Gazprom.

slovakia

left justify in out

"Pán (Alexej) Miller ma ubezpečil, že z ruskej strany nepríde k žiadnemu pozastaveniu dodávok plynu cez Ukrajinu pre európskych partnerov, a teda ani pre Slovensko," priblížil z Moskvy pre TASR Hudák.

 

"Hovorili sme s ním aj o rozšírení tzv. Severného toku (Nord Stream), kde sme si vzájomne vymenili názory. Vysvetlil som pozíciu Slovenska, ktorá vychádza z toho, že rozšírenie Nord Streamu by nemalo podľa nás úplne vylúčiť tradičnú ukrajinskú cestu plynu cez Slovensko ďalej na Západ," spresnil.

 

Alexej Miller podľa Hudáka navrhol, aby časť ruského plynu, ktorá pôjde cez rozšírenú severnú cestu, išla reverzným tokom cez Nemecko, Česko, Slovensko do Rakúska. "To by bolo celkom zaujímavé riešenie pre Slovensko z hľadiska využitia Severného toku," poznamenal Hudák s tým, že so šéfom Gazpromu hovorili aj na tému cien zemného plynu určeného pre Slovensko.

 

Hudák sa počas dneška stretol okrem predstaviteľov Gazpromu aj s ministrom priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denisom Manturovom, ako aj so Sergejom Kirijenkom, šéfom Rosatomu, firmy, ktorá je dodávateľom jadrového paliva pre slovenské jadrové elektrárne. "Pán Kirijenko sa zaujímal o situáciu v Slovenských elektrárňach, o možnostiach spolupráce Rosatomu a Slovenských elektrární, hlavne pri dostavbe mochoveckých blokov, prípadne pri výstavbe nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach," doplnil Hudák.

 

V závere dneška minister hospodárstva SR podľa svojich slov rokoval aj s ruským ministrom pre energetiku Alexandrom Novakom. "Prerokovali sme s ním otázky, týkajúce sa plynu, ropy, jadrovej energetiky a možnej spolupráce. Konštatovali sme, že vývoj v týchto oblastiach ide dobrým smerom a že do budúcnosti potrebujeme rozvíjať spoluprácu jednak v tradičnej energetike, ale aj v nových sektoroch, ako sú obnoviteľné zdroje energie a energetická efektívnosť," dodal Hudák.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona