Hudák,Švecová a Rumana predniesli svoje predstavy predsedu NS

NETKY.SK • 16 September 2014, 18:07 • 2 min
Hudák,Švecová a Rumana predniesli svoje predstavy predsedu NS

BRATISLAVA - Členovia Súdnej rady SR si vypočuli prezentácie kandidátov na predsedu najvyššieho súdu Daniela Hudáka, Daniely Švecovej a Ivana Rumanu.

slovakia

left justify in out

Nasledovať bude tajná voľba, na zvolenie treba aspoň desať hlasov členov súdnej rady. Súdna rada už zasadá pod vedením novej predsedníčky Jany Bajánkovej.

 

Trestný sudca Daniel Hudák v príhovore uviedol, že treba prestať rozdeľovať sudcov na rôzne skupiny. „Poznám iba dve skupiny – tých, ktorí si plnia svoje povinnosti podľa zákona a druhá skupina ani neexistuje, lebo moje skúsenosti hovoria, že sú to len jednotlivci, ktorí si úlohy neplnia,“ vravel. „Netešia ma vzťahy na pracovisku. Korene týchto vzťahov sú v minulosti. Za mojej éry nebudú žiadni privilegovaní, žiadni zatracovaní,“ vyhlásil Hudák, ktorý bol štátny tajomník ministra spravodlivosti v čase ministrovania Štefana Harabina. „Bola to dobrá skúsenosť,“ reagoval na otázku, ako vidí svoje pôsobenie na ministerstve. Daniela Švecová z občianskoprávneho kolégia vo svojom prejave pripomenula, že v minulosti bola podpredsedníčkou najvyššieho súdu a istý čas ho riadila. „Nepatrím k žiadnej skupine sudcov na najvyššom súde. Delením na tábory strácajú sudcovia energiu, ktorú by mohli využiť pri rozhodovacej činnosti,“ uviedla. Podľa jej slov ponúka spájanie a pri zložitých situáciách kompromisné riešenia. „Nemožno dopustiť, aby pre chyby niektorých kolegov bolo celé súdnictvo hodnotené negatívne,“ poznamenala. 

 

Ivan Rumana, ktorý pôsobí v správnom kolégiu najvyššieho súdu, pred súdnou radou vysvetľoval, prečo sa ako kandidát navrhol sám. „Chcel som otestovať systém,“ priznal s tým, že bol zvedavý, či bude o jeho kandidatúre diskusia. „Všetci sudcovia majú znalosť zákona, ale potrebujú niekoho, kto vyberá riešenia ako určitú formu súdneho precedensu,“ hovoril Rumana v prejave, ktorý nazval víziou. 


Danielu Švecovú navrhli ako kandidátku Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave a viacerí sudcovia najvyššieho súdu. Sudcovia najvyššieho súdu navrhli aj Daniela Hudáka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies