Hudák: Smart Industry je jediný spôsob, ako možno zostať konkurencieschopní

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 12:21 • 2 min
Hudák: Smart Industry je jediný spôsob, ako možno zostať konkurencieschopní

BRATISLAVA – Zachytiť trend tzv. Smart Industry je jediný spôsob, ako možno zostať konkurencieschopní v európskom, ale aj globálnom kontexte.

slovakia

left justify in out

"Snažíme sa preto slovenskú ekonomiku tlačiť týmto smerom," uviedol dnes v Bratislave počas medzinárodnej konferencie venovanej inteligentnému priemyslu minister hospodárstva Vazil Hudák.

 

Napríklad automobilky na Slovensku podľa neho predstavujú tzv. Smart Companies. "Dá sa povedať, že sú v mnohých oblastiach lídrami aj v kontexte EÚ," zdôraznil.

 

Koncept inteligentného priemyslu je podľa Hudáka relatívne nová záležitosť aj v Európe, len teraz sa formuje. Moderný priemysel musí podľa neho využívať výsledky digitalizácie, či prepojenia s internetom, musí pracovať s výskumnými a vzdelávacími pracoviskami, a to nielen v národnom, ale aj v globálnom meradle.

 

Automobil v súčasnosti už nie je len výrobok, ale doslova počítač. Uviedla v tejto súvislosti na konferencii barónka Lucy Neville-Rolfe, štátna podtajomníčka pre oddelenie obchodu, inovácií a vzdelávania a ministerka duševného vlastníctva Veľkej Británie a Severného Írska. Vývoj v priemysle podľa nej smeruje k digitalizácii.

 

Digitalizácia bude podľa jej slov aj jednou z ústredných tém britského predsedníctva v Rade EÚ od júla 2017. Zavádzanie nových technológií však potrebuje svoj čas. "Musí sa poňať aj podnikateľsky, pretože Veľká Británia má viac ako 5 miliónov malých podnikov," zdôraznila.

 

Veľká Británia je podľa Hudáka krajinou, ktorá dokázala a dokáže veľmi dobre koordinovať pôsobenie súkromného sektora s vedou, výskumom a vzdelávaním. "Napríklad Londýn a okolie je veľmi dobrou, dynamickou oblasťou pre startupy, či už z hľadiska vytvárania podmienok pre ne alebo ich financovania," poznamenal.

 

Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá prichádza na Slovensko, má podľa Hudáka veľmi dobrú spoluprácu s britskou University of Warwick. "My sa budeme snažiť vytvoriť podobný typ spolupráce medzi Jaguar Land Rover a slovenskými univerzitami, keď príde na Slovensko," dodal minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies