Hudák: Slovensko by mohlo otvoriť zastúpenie SARIO v kubánskej Havane

NETKY.SK • 23 September 2015, 17:03 • 2 min
Hudák: Slovensko by mohlo otvoriť zastúpenie SARIO v kubánskej Havane

BRATISLAVA – Ekonomické vzťahy Slovenska s Čínou, obchodná dohoda TTIP medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi či Slovenský investičný holding boli témami dnešného rokovania Rady vlády SR na podporu exportu a investícií v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informoval minister hospodárstva Vazil Hudák, ktorý je spolu so šéfom rezortu zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom predsedom rady, zástupcovia štátu a podnikateľského sektora hovorili v rámci ekonomickej diplomacie o otvorení nových zastúpení Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v zahraničí.

 

„Chceme začať pilotný projekt vytvárania zastúpení v niektorých kľúčových oblastiach, ktoré majú perspektívu rastu. Takže sme hovorili napríklad o vytvorení zastúpenia SARIO v Havane na Kube. Ako vieme, Kuba sa otvára, je tam potenciál pre ďalší rast ekonomickej aktivity slovenských podnikov,“ priblížil Hudák po rokovaní.

 

V otázke nastavenia budúcich ekonomických vzťahov s Čínou sa môže Slovensko podľa ministra inšpirovať susedným Českom. Krajinu za posledný rok a pol niekoľkokrát navštívili všetci najvyšší predstavitelia štátu a teraz im to prináša ovocie. „Česká strana ukázala, že jedine po veľmi aktívnej komunikácii na vládnej úrovni je možné otvoriť aj brány pre ekonomiku a investície. Čína si zvolila Prahu za svoju bázu pre ďalšiu ekonomickú expanziu v tomto regióne,“ upozornil Hudák.

 

Členovia rady sa venovali tiež Stratégii vonkajších ekonomických vzťahov SR na obdobie 2014 až 2020, výsledkom zasadnutia medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou a výsledkom zasadnutia slovensko-flámskej komisie. Otvorili aj otázku podpory investičných priorít v rámci Slovenského investičného holdingu a aktuálneho stavu rokovaní TTIP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona