Hudák: Slovensko a Česko musia v otázke prepravy plynu držať spolu

NETKY.SK • 5 December 2015, 09:04 • 2 min
Hudák: Slovensko a Česko musia v otázke prepravy plynu držať spolu

BRATISLAVA - Pre Česko je návrh Slovenska na integráciu česko-rakúskeho trhu a využitie transportných kapacít slovenského prepravného systému bez nutnosti budovania novej infraštruktúry zaujímavý. Uviedol to český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek na piatkovom spoločnom stretnutí s ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom v Prahe. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková, témou stretnutia bola aj diskusia o prebiehajúcich plánovaných projektoch v rámci výstavby plynovej infraštruktúry v Európe a jej možných dopadoch na energetickú bezpečnosť regiónu.

slovakia

left justify in out

"Zhodli sme sa na tom, že je dôležité, aby naše krajiny postupovali spoločne pri riešení strategických otázok budúcich koridorov prepravy plynu a dohodli sme sa, že naše budúce kroky v tejto oblasti budeme koordinovať tak, aby neboli prijímané riešenia, ktoré by poškodzovali Slovenskú alebo Českú republiku," uviedol Hudák. Rokovanie bolo tiež zamerané na ekonomicky čo najefektívnejší variant integrácie trhov so zemným plynom v regióne strednej Európy. Mládek uistil Hudáka, že projekt BACI (plynovodné prepojenie medzi Českou republikou a Rakúskom) nikdy nebol zamýšľaný ako snaha obchádzať Slovensko. Obaja potvrdili vzájomnú vôľu spolupracovať v oblasti prepravy zemného plynu v regióne.


"Slovenská republika je tradične naším najbližším partnerom v rámci Európskej únie. Obaja sme sa zhodli na potrebe udržať tranzitnú úlohu Ukrajiny ako ekonomicky najefektívnejšieho spôsobu dopravy zemného plynu do Európy, ako aj na dlhodobom zaujme oboch krajín na dokončení severojužného plynového koridoru a ďalšej diverzifikácie trás aj zdrojových teritórií." V tomto kontexte Hudák zdôraznil význam pripravovaného projektu Eastring, ktorý je dôležitý z hľadiska ďalšej diverzifikácie zdrojov a trás prepravy plynu v Európe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies