Hudák: Prioritou EIB sú investície do zlepšenia konkurencieschopnosti krajín

NETKY.SK • 28 Október 2017, 15:09 • 2 min
Hudák: Prioritou EIB sú investície do zlepšenia konkurencieschopnosti krajín

ŠTRBSKÉ PLESO - Kým v prvých rokoch po kríze bol dôraz na proticyklické opatrenia podporujúce rast ekonomík, v súčasných dobrých ekonomických časoch vidí Európska investičná banka (EIB) ako svoju prioritu financovať tzv. štrukturálne medzery. Teda venovať sa oblastiam, ktoré by zlepšili konkurencieschopnosť krajín.

slovakia

left justify in out

"Ide o investície do vedy a výskumu, do vzdelávania, do infraštruktúry, ktorá vytvára proinovačné prostredie v rámci Európy, do cezhraničných prepojení, ktoré podporujú jednotný trh. Máme odhad štrukturálnych medzier v rozsahu asi 500 až 600 miliárd eur ročne," priblížil v sobotu počas medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2017 viceprezident EIB Vazil Hudák.

 

Za problém v regióne strednej Európy banka považuje skutočnosť, že sa výrazne spomalil proces konvergencie, teda zbližovania ekonomickej úrovne krajín západnej a strednej a východnej Európy. "Je to výsledok viacerých vecí, jednou z nich je to, že sa nedarí riešiť niektoré kľúčové elementy zvýšenia konkurencieschopnosti týchto krajín. Vidíme tu trend, že vlády týchto krajín využívajú súčasné dobré obdobie hlavne na populárne opatrenia ako dvíhanie platov a odsúvajú niektoré nevyhnutné štrukturálne reformy," upozornil Hudák.

 

Nedostatok pozornosti sa podľa neho venuje napríklad oblasti školstva či zdravotnej infraštruktúry. Ide o opatrenia, ktoré nie sú úplne populárne a prinášajú výsledky až po rokoch. Nie je teda politicky jednoduché ich presadiť. "Ide nám o to, aby sa krajiny tohto regiónu zamerali na tie reformy, ktoré nemusia byť úplne jednoduché, ako ich tlačiť do týchto oblastí," doplnil viceprezident EIB.

 

Ďalšou výzvou je obmedzenie kapacity rozpočtu EÚ po roku 2020. Podľa Hudáka je jasné, že v ňom bude menej peňazí ako v súčasnosti. Jedným z dôvodov je brexit, čistí prispievatelia tiež nie sú pripravení prispievať toľko ako v minulosti. "Na jednej strane budeme mať menej peňazí, na druhej strane je snaha podporovať cez európsky rozpočet viac oblastí, ako migrácia, inovácie, otázky bezpečnosti a obrany," vymenoval.

 

Z pohľadu EIB je do budúcnosti potrebné popri jednorazových grantoch viac využívať tzv. finančné nástroje, ktoré sú návratnou formou pomoci a umožňujú vyčlenené peniaze používať opakovane. Dôležité je tiež zapájať do investícií súkromný sektor.

 

Ako konkrétny príklad spomenul aktuálnu iniciatívu v oblasti Smart Cities, kde je podľa Hudáka dôležitým partnerom aj Slovensko. "V súčasnosti pracujeme na vytvorení investičnej platformy pre Slovensko, ktorá by dokázala aj s prispením EIB financovať takéto projekty. Mali by sme čoskoro spustiť štúdiu, ktorá bude analyzovať tie projekty Smart Cities, ktoré sú už vytvorené, alebo sa tvoria. Budeme mať poradenské nástroje, ktoré pomôžu mestám v strednej Európe vytvárať takéto projekty pre inteligentné mestá a regióny," doplnil viceprezident EIB.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies