Hudák: Odklon plynu cez Nord Stream 2 je rizikom, budeme presadzovať Eastring

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:17 • 2 min
Hudák: Odklon plynu cez Nord Stream 2 je rizikom, budeme presadzovať Eastring

BRATISLAVA - Po roku 2019 plánuje ruský Gazprom odkloniť prepravu plynu z Ukrajiny cez plynovod Nord Stream 2. Pre Slovensko by to predstavovalo riziko, keďže má pozíciu tranzitnej krajiny. Počas medzinárodnej konferencie Tatra Summit na to upozornil minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

"Vnímame to ako projekt, ktorý je do určitej miery hrozbou pre Slovensko ako pre tranzitnú krajinu pre plyn. Ide proti tradičnému toku plynu, ktorý ide cez Ukrajinu a Slovensko ďalej na západ. De facto by to obchádzalo Slovensko," skonštatoval Hudák.

 

Slovensko bude preto proti takémuto postupu. "Na oficiálnej úrovni budeme vystupovať proti tomuto projektu. Myslíme si, že ide proti celkovej snahe Európy diverzifikovať dodávky plynu mimo Ruska z iných zdrojov, naopak zvyšuje závislosť na ruskom plyne. Takisto nespĺňa podmienky tretieho energetického balíčka z hľadiska prístupu rôznych dodávateľov plynu do prenosovej sústavy," argumentoval Hudák.

 

Slovenská vláda preto presadzuje projekt plynovodu Eastring. "Proaktívne budeme presadzovať projekt Eastring, ktorý by prepojil slovenskú plynovú sústavu s novou dopravou plynu smerom na Balkán. To znamená cez Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko ďalej na juh do Grécka, Turecka, čo by umožnilo, aby sa na tento nový plynovod napojili dodávky plynu z Azerbajdžanu, Turkmenistanu, potenciálne z Iránu, ako aj LNG plyn, ktorý by mal prichádzať cez Turecko a Grécko z USA," priblížil Hudák.

 

Podľa jeho slov, ak by bola odklonená preprava plynu cez Ukrajinu, krajina by prišla približne o dve miliardy dolárov ročne. "Spoliehame sa, že preváži taký normálny gazdovský rozum aj u partnerov v západnej Európe, myslím hlavne Nemecko. Zvážime všetky negatíva, ktoré by tento projekt mal z hľadiska dopadov najmä na bezpečnosť dodávky plynu, takisto na celkovú koncepciu a filozofiu energetickej spolupráce v Európe a že tieto argumenty prevážia," doplnil Hudák.

 

Projekt Eastring by sa mal dostať do zoznamu projektov spoločného záujmu, ktorý bol finalizovaný tento týždeň. "To je pre nás veľmi dôležité, pretože jednak to otvára zdroje pre financovanie z európskych fondov a takisto to dáva tento projekt do pozície jedného z prioritných ekonomicko-energetických projektov," vyzdvihol minister.

 

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič informoval, že práve dnes telefonoval s nemeckým vicekancelárom Sigmarom Gabrielom, ktorý navštívil Moskvu. Z ruskej strany mu tlmočil ochotu a pripravenosť zachovať tranzitnú trasu cez Ukrajinu aj po roku 2019. Nemecko podľa neho podporí tento prístup.

 

"Zdôraznil som, že nestačí len politická deklarácia, ale potrebujeme jasné záväzky v súvislosti s minimálnym objemom dodávky plynu. Musíme pomôcť ukrajinským partnerom obnoviť ich plynový systém a uistiť sa, že ukrajinské zásoby plynu budú vnímané ako strategické aktívum pre európsku energetickú bezpečnosť," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies