Hudák: Krajiny EÚ tlačia na Brusel, aby protidumpingové šetrenia boli rýchlejšie

NETKY.SK • 15 Február 2016, 16:50 • 2 min
Hudák: Krajiny EÚ tlačia na Brusel, aby protidumpingové šetrenia boli rýchlejšie

BRUSEL – Minister hospodárstva SR Vazil Hudák bol dnes jedným z hlavných rečníkov na konferencii o energeticky intenzívnych odvetviach priemyslu, ktorá sa konala v Bruseli na pôde Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Minister pripomenul, že dnešná konferencia je pokračovaním procesu, ktorý bol spustený vlani v novembri, keď sa ministri hospodárstva rozhodli ráznejšie podporiť európsky priemysel, a najmä oceliarstvo, ktoré prechádza zložitým obdobím. Príčiny tohto stavu sú podľa neho aj kvôli veľkej produkcii ocele vnútri EÚ, ale hlavne pre to, že sa do EÚ tlačí lacnejšia a čiastočne aj ruská oceľ.

 

Konferencia sa konala na pozadí masových protestov európskych odborárov z priemyselných odvetví, ktorí sa sťažovali predovšetkým na dumpingový tovar z Číny a volali po odmietnutí udelenia Číne štatútu trhovej ekonomiky.

 

Hudák spresnil, že členské krajiny z národnej úrovne tlačia na Európsku komisiu, aby v dumpingových záležitostiach postupovala rýchlejšie, na ochranu domácich výrobcov, nezávisle od toho, či ide o tovary z Číny alebo z Ruska.

 

"Komisia začala niektoré konkrétne šetrenia a my tlačíme na to, aby to išlo rýchlejšie a efektívnejšie, aby to netrvalo deväť, ale maximálne šesť mesiacov," uviedol Hudák.

 

Na otázku, nakoľko vážna je situácia hutníctva na Slovensku, Hudák ocenil, že spoločnosť U.S. Steel Košice dokázala obnoviť prevádzku v pôvodných rozmeroch a neskracuje pracovný týždeň. "Musíme sa vyrovnávať so situáciou, ale riešiť to chceme na Slovensku cez európske opatrenia. Aby tento sektor fungoval tak ako doteraz," opísal situáciu Hudák. Spresnil, že pre oceliarov vystaveným dumpingovým cenám je čoraz ťažšie udržať si podiel na trhu, pričom neraz sa ocitajú s predajmi až na hrane výrobnej ceny.

 

Pomoc zo strany štátu je podľa jeho slov hlavne v správnom nastavení cien energií, ktoré majú najväčší podiel na cenách produktov priemyslu s vysokou intenzitou elektrickej spotreby. Zdôraznil, že to bude úloha aj pre budúcu vládu SR, aby sa zamyslela nad štruktúrou cien za energie a nad tým, ako chce podporiť ťažký priemysel, či už je to výroba ocele alebo hliníka.

 

Riešenia vo vzťahu ku krajinám ako je napríklad Čína, treba podľa Hudáka riešiť na celoeurópskej úrovni.

 

"Slovensko počas predsedníctva v EÚ bude musieť riešiť otázku prisúdenia štatútu trhovej ekonomiky Číne. Je to zložitá záležitosť. Na jednej strane s Čínou chceme a musíme obchodovať, je to ekonomická mocnosť, na strane druhej chceme obchodovať za podmienok, ktoré zodpovedajú európskym požiadavkám a kritériám," uviedol Hudák. Pripustil, že pôjde o zložité diskusie, a to nielen pri otázkach ocele.

 

Vo vzťahoch s Čínou EÚ podľa jeho slov vychádza z objektívnych ukazovateľov, čo znamená, že Európania dodržujú pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

 

"Nezavádzame nejaké extrémne kroky zo strany EÚ. Chceme, aby obchod bol založený na spravodlivých a transparentných pravidlách hry a aby cena za oceľ v EÚ a vo svete zodpovedala výrobným nákladom a nebola zdumpingovaná len preto, že v Číne produkcia ochladla, že je tam lacnejšia pracovná sila, nadprodukcia a chcú sa ocele zbaviť," uviedol Hudák v závere.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona