Hudák: K zámeru firmy BcLoad sa mal možnosť vyjadriť každý

NETKY.SK • 20 Január 2016, 15:56 • 2 min
Hudák: K zámeru firmy BcLoad sa mal možnosť vyjadriť každý

BRATISLAVA - Investičný zámer firmy BcLoad, s.r.o., ktorej dnes vláda odsúhlasila štátnu pomoc 2,25 milióna eur, prešiel pripomienkovým konaním.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil to dnes minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) v súvislosti s námietkami, že niektorí zo súčasných spoločníkov a štatutárov firmy už v minulosti podnikali vo výrobe nakladačov, pričom mali po sebe zanechať vysoké dlhy.

 

Ich bývalá firma Way Industry z Krupiny skončila v reštrukturalizácii. Dlhovala pritom Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, Eximbanke, ale aj zamestnancom, spolu takmer 37 miliónov eur.

 

"Zámer prešiel cez medzirezortné pripomienkové konanie, vyjadrovali sa k nemu zamestnávateľské zväzy a podobne. Každý, kto bol príslušný, sa mal teda možnosť vyjadriť. Schválili sme ten investičný zámer, ktorý k nám prišiel," reagoval Hudák.

 

Upozornil, že schválená investičná pomoc je viazaná na plnenie predloženého a vládou schváleného zámeru. "Ak sa zámer nebude plniť, nedostanú peniaze, to je veľmi jasné," podčiarkol minister.

 

Firme BcLoad dnes vládny kabinet schválil investičnú pomoc 2,25 milióna eur, z toho 500.000 eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a 1,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu na výrobu, výskum a vývoj šmykom riadených nakladačov v priemyselnom parku Vígľaš, okres Detva.

 

"Investičný zámer s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 5 miliónov eur je na roky 2015 až 2017, pričom v priamej súvislosti s ním sa do konca roku 2019 vytvorí 101 nových pracovných miest," spresnil v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci rezort hospodárstva.

 

BcLoad, s. r. o., Vígľaš vznikla v novembri 2014. Výroba nakladačov sa bude realizovať v novovybudovanej hale v rámci priemyselného parku Vígľaš. Z celkovej ročnej produkcie asi 1100 kusov strojov má byť 93 % až 95 % umiestnených na zahraničných trhoch. Cieľové krajiny budú predovšetkým krajiny EÚ, ale aj krajiny ako Azerbajdžan, Kazachstan, Angola a Spojené arabské emiráty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona