Hudák: EÚ chce mať vlastné rozpočtové zdroje nezávislé od národných rozhodnutí

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:05 • 2 min
Hudák: EÚ chce mať vlastné rozpočtové zdroje nezávislé od národných rozhodnutí

BRUSEL - Úlohou dvojdňovej medziparlamentnej konferencie, ktorú na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli viedol šéf Pracovnej skupiny na vysokej úrovni pre vlastné zdroje financovania EÚ Mario Monti, bolo debatovať o reforme tvorby rozpočtu únie. Uviedol splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie únijného rozpočtu Vazil Hudák.

slovakia

left justify in out

Hudák pripomenul, že súčasnú skladbu únijného rozpočtu už vyše 80 percentami tvoria príspevky národných štátov, pričom EÚ pod tlakom nových zmien má snahu znížiť "dominanciu" národných rozhodovaní na európsky rozpočet. "Je snaha, aby sa hľadali aj vlastné európske zdroje, ktoré by neboli viazané na rozhodovania na národnej úrovni," spresnil Hudák.

 

Podľa jeho slov tieto zdroje môžu byť rôzne. Spomenul predovšetkým odvody z DPH na národnej úrovni, kde v roku 2015 boli úniky na celoeurópskej úrovni okolo 160 miliárd eur. Táto suma, ako upozornil Hudák, je vyššia ako ročný rozpočet EÚ a dodal, že keby len časť z tejto sumy sa podarilo vybrať na európskej úrovni, tak by to pomohlo únijnému rozpočtu.

 

"Ďalšie možnosti hľadá pracovná skupina na čele s Montim, ktorá má za úlohu do konca roka vypracovať plán, kde by sa dali tieto nové zdroje vyberať," dodal Hudák. Spresnil, že Montiho správa príde na stôl Európskej komisie, ktorá zváži do akej miery použije tieto návrhy pre tvorbu viacročného finančného rámca EÚ po roku 2020. Návrhy komisie bude musieť schváliť Európsky parlament a aj Rada EÚ, kde sa vyžaduje jednomyseľný súhlas.

 

Hudák pripomenul, že nové zdroje príjmov EÚ nezaťažia občanov únie v podobe nových daní. K novým zdrojom môže patriť napríklad ekologická daň, čím by chcela EÚ zvýhodniť tie výrobky, ktoré využívajú "čisté" výrobné procesy, možno aj daň z finančných transakcií, kde je však Hudák skôr skeptický, lebo aj na základe slovenskej skúsenosti vieme, že je to "komplikovaná daň" a preto ju považuje za málo perspektívny zdroj alternatívnych rozpočtových príjmov pre EÚ.

 

V stredu v Bruseli však Hudák pripustil, že jednou z možností nových príjmov je spoplatnenie vstupu do EÚ prostredníctvom cestovných autorizácií ESTA. Cestovné autorizácie ESTA v súčasnosti používajú Spojené štáty americké.

 

Monti v rámci spoločnej tlačovej besedy s predsedom Rozpočtového výboru EP Alainom Lamassourom zdôraznil, že ide o dôležité rokovania a vyjadril nádej, že bude mať podporu nielen EP, ale aj národných parlamentov. Obaja súčasný systém eurorozpočtu označili za netransparentný, nehodnoverný a málo demokratický, ktorý sa s regresívneho musí zmeniť na progresívny.

Monti vyjadril nádej, že Rada (členské štáty) už v budúcnosti nebude môcť negovať rozhodnutia Európskej komisie o vlastných rozpočtových zdrojoch.

 

Lamassoure v tejto súvislosti pripomenul, že brexit môže byť v tejto veci nápomocný, lebo Británia, ktorá si v minulosti presadila systém rabatu, spustila lavínu privilégií, ktoré si potom vymohli aj iné členské štáty, čo v praxi prispelo k zhoršeniu systému tvorby únijného rozpočtu. Po odchode Británie z EÚ vznikne politická nutnosť pre reformu systému tvorby eurorozpočtu.

"Je to naozaj ťažká úloha. Ale sme odhodlaní a dokonca aj optimistickí," povedal Monti v závere tlačovej besedy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies