Hudák chce vraj napadnúť voľby predsedu NS SR na ústavnom súde

NETKY.SK • 26 September 2014, 19:10 • 2 min
Hudák chce vraj napadnúť voľby predsedu NS SR na ústavnom súde

BRATISLAVA - Minulotýždňová voľba predsedu najvyššieho súdu bude mať ešte svoju dohru. Podľa informácií televízie TA3 plánuje jeden z neúspešných kandidátov, sudca Daniel Hudák, napadnúť voľbu na ústavnom súde.

slovakia

left justify in out

Hudák, ktorý má podľa TA3 blízko k Štefanovi Harabinovi, túto možnosť pre televíziu nevylúčil. Dôvody však neuviedol, spochybniť chce zrejme to, že súdna rada volila v nekompletnom zložení. Informovala o tom televízia TA3. 

 

Na post šéfa najvyššieho súdu kandidovali traja uchádzači. Do druhého kola voľby postúpili dvaja z nich - Daniela Švecová a Daniel Hudák. Druhý menovaný neuspel, no zbrane viditeľne neskladá. Podľa informácií TA3 má v pláne poslať celú voľbu na ústavný súd. "Zatiaľ to ani nepotvrdzujem, ani nevyvraciam, uvidím ešte," povedal televízii. Napadnúť chce pravdepodobne zloženie súdnej rady, ktorá nového šéfa justície volila. Chýbal jej totiž osemnásty člen, teda nominant z radov sudcov. Dnes je jasné, že posledný člen predsa len vzíde z volieb. "Dnešné zasadnutie súdnej rady mi k tomu nahralo, aj rozhodnutie o voľbe nového člena súdnej rady mi nahralo k možnej ústavnej sťažnosti," uviedol Hudák. TA3 dodáva, že väčšina súdnej rady je presvedčená, že tento fakt nemá na ich rozhodovanie žiadny vplyv. 

 

Háčik môže byť podľa televízie aj v samotnom hlasovaní o predsedovi najvyššieho súdu, medzi niektorými sudcami vyvoláva pochybnosti pomer vydaných hlasovacích lístkov oproti odovzdaným. Pred voľbou členom súdnej rady vydali 17 lístkov, v hlasovacej schránke ich bolo 15. Bývalý predseda súdnej rady to považuje za veľký problém. "To nie je právo hlasovať, ale povinnosť hlasovať," povedal pre TA3 Štefan Harabin. 

 

Hudák podľa informácií TA3 v prípadnej sťažnosti ústavnému súdu požiada aj o predbežné opatrenie. To by mohlo zamedziť prezidentovi vymenovať zvolenú Danielu Švecovú za predsedníčku najvyššieho súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies