Hudacký: Novela obstarávania zakryla transparentnosť

NETKY.SK • 28 Január 2015, 16:56 • 2 min
Hudacký: Novela obstarávania zakryla transparentnosť

BRATISLAVA - Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť schránkovým firmám bez známych vlastníkov získavať verejné zákazky, podľa poslanca Jána Hudackého (KDH) "elegantne" zakryla problém transparentnosti a efektívnosti využívania verejných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v stredu v parlamentnej rozprave k prezidentom vrátenej novele zákona, dôležité pre súťaže sú podmienky určené obstarávateľmi.

"Musíme sa pozrieť aj na firmy, za akých podmienok idú do súťaže, ako sú kvalifikované, aby mohli vôbec vstupovať do súťaží," uviedol Hudacký. Firmy s jasnými vlastníkmi sa podľa opozičného poslanca dostávajú k zákazkám aj cez korupciu, klientelizmus a netransparentné súťaže. "Množstvo firiem si nectí základné povinnosti v obchodnom styku, neplatí svojim subdodávateľom," povedal Hudacký. Spomenul pritom stavebné spoločnosti Doprastav a Váhostav, ktoré pre nezaplatené záväzky skončili v reštrukturalizácii. 

 

Podpredseda KDH je presvedčený, že je potrebný nový zákon o verejnom obstarávaní. "Schránkové firmy sú problém, ale je to teraz podružná záležitosť. Žiaľ, aj opozícia sa podieľala na tom, že sme elegantným spôsobom zakryli reálny problém vo verejnom obstarávaní," uviedol Hudacký. Vyzval preto najmä vládu, aby skutočne riešila tento problém. KDH viackrát predložilo návrh zákona na ochranu subdodávateľov vo verejnom obstarávaní, ale bez úspechu. "Ak by fungoval, garantujem, že Váhostav a Doprastav už by nefungovali," dodal Hudacký. 

 

Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) si tiež myslí, že subdodávatelia by mali byť chránení. Schránkové firmy však podľa neho nie sú podružná záležitosť. "Je to problém, ktorý sa tu objavuje dlhodobo," zareagoval na Hudackého. "Európska únia má v príprave smernicu, ktorá zamedzí schránkovým firmám účasť vo verejnom obstarávaní a dodá určitý smer, akým sa má potom Slovenská republika ďalej uberať," povedal Martvoň. Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá sa týka schránkových firiem, je podľa neho základ, na ktorom sa dá stavať. Schránkové firmy označil za vážny problém, ktorý treba riešiť. 

 

Základ problémov vo verejnom obstarávaní vidí poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD) v tom, ako robiť dôsledné kontroly, aby sa zamedzilo podpisovaniu nevýhodných zmlúv. Súčasný zákon o verejnom obstarávaní je podľa neho príliš administratívne náročný a vytvára postupy, ktoré sú neprehľadné a aj pri najlepšej vôli nútia v mnohých prípadoch robiť procesné pochybenia, či už s vplyvom, alebo bez vplyvu na výsledok verejného obstarávania. "Kontrola, ktorá sa vykonáva tri alebo päť rokov po ukončení procesu, je absolútne neefektívna a zbytočná," dodal Petrák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies