Hubový tatarák
Potrebné suroviny: 500 g šampiňónov, 2 žĺtky, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, Worčester, 1 - 2 PL horčice, 3 - 4 PL kečupu, cibuľa, soľ
Príprava receptu: Huby nakrájame nadrobno a na troche oleja orestujeme. Podlejeme vodou a dusíme domäkka. Voda sa musí odpariť. Ochutíme soľou a necháme vychladnúť. Šampiňóny preložíme do nádoby. Pridáme žľtko, nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup, horčicu, mletú červenú papriku, worčester a zamiešame.Kto má rád pikantné aj čili papričku. Vložíme do chladničky asi na hodinu, aby sa chute prepojili. Podávame na opečených hriankach s cesnakom.

Hubové fašírky s cuketou
Potrebné suroviny: 150 g čerstvých húb, 1 cibuľa, 50 g sušených húb, 1 rožok, 1 cuketa, strúhanka, žĺtok, sneh z 1 bielka, hubové korenie, soľ, mleté čierne korenie, olej
Príprava receptu: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané huby, osolíme a podusíme. Sušené hríby namočíme na pár minút do studenej vody. Huby zmiešame spolu so strúhankou, postrúhanou cuketou a žĺtkom. Podľa potreby pridáme strúhanku alebo rožok a pridáme sneh. Premiešame a tvarujeme fašírky, ktoré vyprážame z oboch strán.

Hubová paštéta
Potrebné suroviny: 2 kg húb /kuriatka a dubáky/, 1 kg papriky, 0,80 kg cibule, 1 PL soli, 1 PL vegety, 1 PL mletého čierneho korenia, 1 celá hlávka cesnaku, O,5 dl oleja, 0,40 kg masti
Príprava receptu: Huby očistíme, nakrájame a povaríme 2 minúty v osolenej vode. Na oleji podusíme nasekanú cibuľu, papriku, pridáme soľ, vegetu, korenie a cesnak. Podusíme, pridáme huby a spolu dusíme dovtedy, kým sa odparí voda. Potom vmiešame masť, dáme do pohárov, zavrieme a 40 minút zasterilizujeme.

Letná hubová polievka
Potrebné suroviny: mrkva, petržleň, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, kuriatka (dubáky, hliva), vegeta, olej, polohrubá múka, petržlenová vňať
Príprava receptu: Zeleninu si očistíme, nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak necháme vcelku, očistené a umyté huby krátko povaríme a scedíme. Zeleninu uvaríme do polomäkka asi v 3 l vody (zeleniny si pridajte primerane na množstvo vody podľa potreby) a pridáme predvarené huby. Na oleji si urobíme svetlú zápražku, ktorú vlejeme do polievky. Polievku dochutíme a ešte mierne povaríme.

Hubové rizoto
Potrebné suroviny: 200 g čerstvých húb, 250 g ryže alebo krúp, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, pol litra vývaru alebo vody, 30 g nastrúhaného ementálu alebo parmezánu, soľ
Príprava receptu: Najprv uvaríme podľa príslušného receptu ryžu, alebo krúpy. Očistené huby pokrájame na kúsky. Na oleji usmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a podusíme. Potom pridáme ryžu, alebo krúpy, osolíme, pomiešame a ešte trochu podusíme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.

Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.