Hubblov teleskop zrejme zachytil následky zrážky asteroidov

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:57 • 2 min
Hubblov teleskop zrejme zachytil následky zrážky asteroidov

Hubblov teleskop zrejme zachytil následky zrážky asteroidov

slovakia

left justify in out

Astronómom sa pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu (HST) pravdepodobne podarilo zachytiť dôsledok vzácneho úkazu zrážky doch asteroidv. Na snímkach je vidieť zvláštny objekt v tvare písmena X, za ktorým sa vinie pás hmoty podobný chvostu kométy. Vedci o svojom objave informovali v najnovšom čísle časopisu Nature.
      V januári tohto roku začali astronómovia po dobu piatich mesiacov používať HST na sledovanie objektu s názvom P/2010 A2. Spočiatku si mysleli, že boli svedkom čerstvej zrážky asteroidov, ale s prekvapením zistili, že ku kolízii došlo už na začiatku roka 2009.
      "Očakávali sme, že plocha úlomkov sa rýchlo rozšíri, ako šrapnely lietajúce z ručného granátu," povedal astronóm David Jewitt z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorý riadi pozorovania HST. "Stal sa však pravý opak. Zistili sme, že objekt sa rozširuje veľmi, veľmi pomaly."
      Objekt P/2010 A2 sa nachádza v páse asteroidov medzi obežnými dráhami Marsu a Jupitera. Fotografovanie asteroidov v momente zrážky je veľmi ťažké, pretože veľké kolízie sú zriedkavé, zatiaľ čo malé, ako je zrejme P/2010 A2, sú mimoriadne nevýrazné.
      Astronómovia si myslia, že menší asteroid, pravdepodobne so šírkou tri až päť metrov, narazil do väčšieho so šírkou okolo 122 metrov. Objekty sa pravdepodobne zrazili v rýchlosti asi 17.700 km/h, pri ktorej bol malý asteroid rozdrvený a vyrazil z väčšieho prúd materiálu. Ku kolízii došlo zrejme vo februári alebo marci 2009 a bola silná ako výbuch malej atómovej bomby.
      Vedci však stále nemajú vysvetlenie pre tvar objektu P/2010 A2. Útvar v podobe písmena X v čele chvosta naznačuje, že asteroidy neboli dokonale symetrické. Častice vzniknuté po zrážke sú rôzne veľké a tiež nevytvárajú symetrický vzor.
      Astronómovia plánujú použiť HST aj na budúci rok na sledovanie objektu P/2010 A2.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona