Hubárska sezóna na hornej Nitre sa nekončí, hubári sa ešte tešia

NETKY.SK • 11 November 2012, 19:38 • 2 min
Hubárska sezóna na hornej Nitre sa nekončí, hubári sa ešte tešia

Hubárska sezóna na hornej Nitre sa nekončí, hubári sa ešte tešia - Zaujímavosti Hubárska sezóna na hornej Nitre sa napriek prvému snehu a menším mrazíkom ešte nekončí. Hubári sa stále tešia nielen z pekných úlovkov, ale aj z prechádzky pestrofarebným jese

slovakia

left justify in out

img

Hubárska sezóna na hornej Nitre sa napriek prvému snehu a menším mrazíkom ešte nekončí. Hubári sa stále tešia nielen z pekných úlovkov, ale aj z prechádzky pestrofarebným jesenným lesom, so šuštiacim lístím pod nohami, ktoré často unášajú zurčiace potôčiky.

„Akoby nám hubárom chcela príroda vynahradiť, čo zameškala koncom jari a začiatkom jesene, keď huby pre dlhotrvajúce sucho a značné teploty rástli iba v malom množstve. Našťastie október a november bol oveľa štedrejší,“ konštatuje hubár Ján Pálesch z Malinovej. 

Aj dnes z lesov v Strážovských vrchoch priniesol pekný úlovok. Nechýbali mladé aj trochu už premočené klobúky dubákov, mladučké suchohríby žltomäsové a hnedé, rastúce pod ihličnatými stromami, najmä smrekovcami opadavými. Ku podivu, ešte stále rastú bedle, ktorých v tomto roku bolo pomerne hojne. Prestali rásť však masliaky pravé a zrnité. 

Jesenné huby

Tých na pokraji lesa v mladinách rástlo ešte pred dvomi týždňami bohato, priniesol domov plné košíky. Ďalej rastú aj typicky jesenné huby, ako pôvabnice fialové či dvojfarebné a strmuľky inovaťové. Prvé mrazíky najviac poškodili podpňovky, známe ako michalky alebo václavky. Prestali už nadobro rásť, v celých trsoch sklonili svoje premočené klobúky.

Vo veľkom počte, v čarovných kruhoch, rastú muchotrávky červené alebo menej sa vyskytujúce hnojníky strakaté. Obe huby sú ozdobou jesenného lesa. V tomto roku však akoby zmizli kuriatka všetkých druhov, ale rovnako sú aj plávky. Hubári zvyčajne najviac zbierajú chutné plávky modrasté, tie však po celý rok v tomto regióne takmer nerástli. 

O štipľavé plávky nejaví nikto záujem

Sem-tam sa vynorili plávky olivové, ktoré sú takisto veľmi chutné a pritom masívnejšie. O nejedlé, štipľavé druhy plávok nikto nejaví záujem. Hubár Rudolf Elischer sa potešil nálezu trsu kučierky veľkej. Táto huba, ktorej hovoria aj barania hlava, pretože pod borovicami dorastie do takej veľkosti, je veľmi chutná, vhodná do polievok aj na sušenie. Rozkrojená sa trochu podobá hlávke kapusty.

Podľa slov skúseného hubára, amatérskeho mykológa Pavla Hložanského z Prievidze, tohoročná hubárska sezóna opäť potvrdila, aké sú huby nevyspytateľné. Nerastú podľa želania, ale podľa ešte nie úplne preskúmaných podmienok. Preto väčšina druhov sa ani nedá človekom dopestovať. Tvrdí, že ak neudrú tuhšie mrazy, ale teplota vzduchu sa bude pohybovať v noci nad nulou a cez deň zasvieti teplé slniečko, hubárska sezóna ešte môže trvať aj do decembra. 

Huby rastú na vlhkom hnijúcom dreve a lístí, ktoré podhubie zohrievajú. Ba aj v zime možno nájsť na hnijúcom dreve, predovšetkým pňoch listnáčov, plamienky zimné. Tie sú proti zime odolné aj preto, že hlúbiky akoby mali obuté zamatové pančušky, povedal o tohoročnej sezóne mykológ - amatér. Prednedávnom sa totiž nazývali plamienky zamatovohlúbikové.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies