Hubárska sezóna je v plnom prúde

NETKY.SK • 27 August 2014, 16:00 • 2 min
Hubárska sezóna je v plnom prúde

BRATISLAVA – Tohtoročné nie príliš horúce leto teší najmä hubárov. Vďaka častému dažďu sa urodilo množstvo rôznorodých hríbov. Vy ste ešte nenavštívili žiadny les? Tak rýchlo košík do ruky a hurá na zber...

slovakia

left justify in out

Možno ste skúsený hubár a možno patríte medzi laikov, ktorí nerozoznajú dubák od muchotrávky. Ak patríte do tej druhej skupiny no radi by ste si nazbierali zopár hríbov vezmite si so sebou určite atlas, ktorý vám poradí a vy si domov prinesiete tie správne huby.

 

Huby sa dajú spracovať na množstvo spôsobov a je len na vás, či si spravíte praženicu, vysmažíte si ich alebo si ich usušíte a potom použijete do rôznych jedál.

 

A kde zvyčajne rastú tie najznámejšie?

Kuriatka jedlé v ihličnatých aj v listnatých lesoch v machu alebo medzi lístím, zvyčajne vo veľkých húfoch.

 

Kozák brezový najčastejšie pod brezou bielou a plstnatou. Je to u nás jeden z najrozšírenejších kozákov.

 

Hríb zrnitohlúbikový v ihličnatých lesoch pod smrekmi, ale zriedkavo ho možno nájsť aj v listnatých lesoch, najmä pod bukmi.

 

Masliak smrekovcový pod rôznymi druhmi smrekovcov, na holom ihličí alebo medzi trávou, jednotlivo alebo v malých trsoch, obyčajne spolu vo veľkom množstve.

 

Bedľa vysoká na okrajoch lesa, na svetlých rúbaniskách, zväčša na trávnatých miestach pri ihličnatých aj listnatých stromoch.

 

Suchohríb žltomäsový v ihličnatých aj listnatých lesoch.

 

Plávka zelenkastá v listnatých aj v ihličnatých lesoch, no najmä pod dubmi a brezami. Objavuje sa i za suchšieho počasia, keď iných húb niet.

 

Suchohríb hnedý v ihličnatých a zmiešaných lesoch. Vyskytuje sa v humóznej pôde, ale aj na práchnivých pňoch či šiškách.

 

Muchotrávka červenkastá v listnatých aj v ihličnatých lesoch a býva veľmi hojná. Pozor nepomýľte si ju s prudko jedovatou muchotrávkou tigrovanou, ktorá sa nikdy nefarbí do červena a má hladký prstenec!

 

Najlepšie spravíte ak sa na huby vyberiete po daždi, vtedy ich nájdete viac ako za suchého počasia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies