BRATISLAVA - Tohtoročná sezóna sa zberačom húb vzácne predĺžila. Huby rástli po celé leto i jeseň.
Hubári zberajú úrodu z lesov i lúk ešte aj v týchto dňoch po celom Slovensku, s výnimkou vyšších horských lokalít. Ešte aj v druhom novembrovom týždni sa dajú nájsť pravé dubáky. O tých, akože menejcenných hubách ani nehovoriac.
„Je to jedna z najlepších hubárskych sezón na Slovensku za posledné mnohé roky,“ konštatovala pre TASR mykologička zo Slovenského národného múzea v Bratislave Ivana Kautmanová, kde sa nachádza jedno z hlavných centier hubárskej poradne pre celé Slovensko.
Ako dodala, zrejme ide o globálne otepľovanie klímy, ktoré sa nevyhlo ani strednej Európe. Huby však potrebujú aj dostatok vlahy a dažďové zrážky sa tento rok Slovensku nevyhýbali. Paradoxne, v Česku až tak nepršalo a českí hubári majú jednu z veľmi slabých sezón.
Aj v týchto dňoch sa ešte stále dajú, napríklad na Záhorí, zbierať suchohríby, bedle, nájdu sa aj dubáky. „V tomto období však už nastúpili podpňovky (václavky), pôvabnice a plávky, čo sú veľmi chutné huby, či už na priamu konzumáciu, alebo na zaváranie,“ doplnila I. Kautmanová.
V tomto roku na Slovensku dosiaľ zaznamenali niekoľko sto otráv hubami, ale len v jednom prípade sa vyskytla otrava so smrteľným následkom. V porovnaní s inými rokmi je to relatívne pozitívna bilancia. "Húb je dosť, a tak ľudia, najmä laickí hubári až tak neriskujú so zberom takých druhov, pri ktorých nie sú si celkom istí, že sú stopercentne jedlé," dodáva si I. Kautmanová.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies