Huba: Smeru na životnom prostredí nezáleží

NETKY.SK • 17 Október 2014, 12:30 • 2 min
Huba: Smeru na životnom prostredí nezáleží

BRATISLAVA - Smeru-SD na ochrane životného prostredia nezáleží. Vyhlásil to dnes v rámci rozpravy k návrhu novely ústavy zakazujúcej vývoz vody mimo územia Slovenska nezaradený poslanec Národnej rady SR Mikuláš Huba. Podľa Hubu môže vývoz vody z nášho územia hroziť aj v prípade schválenia novely pretože jej text je nejednoznačný.

slovakia

left justify in out

Dôkazom nezodpovedného prístupu Smeru-SD k prírodným zdrojom je podľa Hubu dlhodobý vývoz dreva. "Stromy treba nechať rásť alebo vyvážať už hotové výrobky," povedal. "My však drevo vyvážame nespracované alebo len čiastočne spracované a príjmy pre štát sú z toho zanedbateľné." Dôsledkom vývozu dreva je podľa Hubu napríklad rozsiahla pôdna erózia. 

 

V prípade novely vodného zákona Smer-SD narazil na odpor opozície a verejnosti, preto sa podľa Hubu začal s pomocou novely ústavy hrať na ochrancu vody. "Škaredé kačiatko sa tak zrazu zmení na princeznú," povedal. Dôležité je podľa neho, aby štát vypracoval kompletnú analýzu zdrojov podzemných vôd, pretože tú v súčasnosti nemáme. Voda je podľa Hubu citlivou témou a nakladať by sa s ňou malo v záujme občanov. 

 

Zámer zakázať vývoz vody oznámili predseda vlády Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga v júli. Momentálne sa návrh novely ústavy nachádza v parlamente v druhom čítaní a hlasovať sa o ňom má v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies