Huba: Príroda by si mohla na svoju ochranu zarobiť sama

NETKY.SK • 28 November 2013, 10:04 • 2 min
Huba: Príroda by si mohla na svoju ochranu zarobiť sama

BRATISLAVA - Mali by sme sa správať tak, aby si slovenská príroda, keď už na to údajne nemáme, na svoju ochranu zarobila sama. V úvode tretieho rokovacieho dňa 27. schôdze NR SR to vyhlásil predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Mikuláš Huba (OĽaNO) na margo prerokúvaného návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny.

slovakia

left justify in out

"Prečo vyvážame vzácne prírodné zdroje do zahraničia, napríklad drevo, namiesto toho, aby sme ho najskôr premenili na výrobky s podstatne vyššou pridanou hodnotou? Sú subjekty, ktoré z národných parkov a iných chránených území profitujú, teda podnikatelia a návštevníci. Prečo by tí prví nemali platiť hoci symbolické percento zo svojho zisku a tí druhí hoci symbolické euro zo vstupného?" pýtal sa Huba.

Podľa jeho slov totiž tvrdiť, že máme príliš veľa vzácnej prírody, je podobný alibizmus ako tvrdiť, že máme príliš veľa drahých kovov, peňazí či schopných ľudí. "Čo by za to, čo máme my, dali iní? Nechcem tvrdiť, že ochrana prírody sa dá robiť zadarmo, ale často sa ukazuje ako najlepšia forma tejto činnosti v najvyšších stupňoch ochrany ponechanie prírody na prírodu," argumentoval.

Samotná novela z dielne rezortu životného prostredia, ku ktorej predložil Huba rozsiahly pozmeňujúci návrh, rieši otázku, ako sa majú súkromní vlastníci chránených území dočkať náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Poslanci dnes budú pokračovať sériou návrhov z rezortov pôdohospodárstva, zdravotníctva a kultúry, po 17. hodine zákonmi ministerstva financií. Krátko popoludní príde na rad pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku straníckeho kolegu Ľuboša Martináka, ktorého zaujíma, na čo budú použité peniaze EÚ, pre ktoré Slovensko dostalo výnimku umožňujúcu čerpať finančné prostriedky z programovacieho obdobia 2007 až 2013 o rok dlhšie, a to vo výške 500 miliónov eur. Jozef Mikloško (KDH) chce zase vedieť, aké boli skutočné ciele premiérovej návštevy v Bielom dome.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona