Huba: Kvóty môžme odmietnuť, ak prídeme s lepším riešením

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 09:50 • 2 min
Huba: Kvóty môžme odmietnuť, ak prídeme s lepším riešením

BRATISLAVA - Slovenská republika má právo odmietnuť kvóty na prerozdelenie utečencov do krajín EÚ, ale len vtedy, ak príde s lepším, humánnejším a spravodlivejším riešením. Na úvod šiesteho rokovacieho dňa 53. schôdze NR SR to uviedol poslanec Mikuláš Huba (nezaradený). Snemovňa druhý deň diskutuje o riešení migračných výziev, ktorým aktuálne čelí Európska únia.

slovakia

left justify in out

To lepšie riešenie je podľa jeho slov napríklad také, že Slovensko dobrovoľne prijme adekvátny počet utečencov, ktorých si samo vyberie. "Iný postoj by bol neľudský a nahrával by xenofóbnym extrémistom," myslí si Huba, ktorý v pléne prečítal asi týždeň starú výzvu viacerých mimovládnych organizácií.

 

Plénum sa po skončení debaty o imigrantoch vráti k skrátenému legislatívnemu konaniu o vládnej novele zákona o významných investíciách. Právna norma má dať kabinetu do rúk nástroj, aby mala lepšiu vyjednávaciu pozíciu s investormi. "Sme v súťaži s okolitými štátmi. Poliaci majú trvale nachystané menšie, väčšie, ale aj rozľahlé územia, ktoré sú pripravení ponúknuť zahraničným investorom, a preto sú úspešnejší ako my," povedal poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD). Podľa jeho slov podobne je pripravená aj Česká republika.

 

"Ak príde zahraničný investor, ktorý chce minúť vlastné peniaze, tak investor má právo si povedať, požadovať nejaké umiestnenie," doplnil. Zároveň je presvedčený, že vláda by mala ponúkať investorom čo najlepšie podmienky. "My dávame do rúk vláde nástroje, aby mala lepšiu vyjednávaciu pozíciu," podotkol Kolesík.

 

Opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH) upozornil na to, že poslancom vládnej strany neprekáža, ak by na vyvlastnených pozemkoch vznikol napríklad akvapark. "Vystúpil spravodajca k zákonu a povedal, že jemu by v zásade neprekážalo, keď tam bude aj nejaký zábavný park, lebo to je podľa neho investícia," reagoval na Kolesíka Hlina. Podľa jeho slov, keď si chce niekto postaviť akvapark, mal by si kúpiť pozemok a nevyužívať známosti vo vládnej strane.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies