Huba chce viac chrániť prírodu, novela o jej ochrane to vraj nerieši

NETKY.SK • 16 Október 2013, 08:26 • 2 min
Huba chce viac chrániť prírodu, novela o jej ochrane to vraj nerieši

BRATISLAVA - Novela zákona o ochrane prírody nerieši systémovo kľúčové problémy ochrany prírody na Slovensku. Neobsahuje opatrenia, ktoré by mali zvýšiť ochranu prírody.

slovakia

left justify in out

Myslí si to poslanec OĽaNO Mikuláš Huba, ktorý v závere prvého rokovacieho dňa 25. schôdze navrhol stiahnuť právnu normu z rokovania. Huba volá po takom zákone, ktorý skutočne posilní ochranu prírody na Slovensku.

Vďaka právnej norme z dielne ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) by sa mali súkromní vlastníci chránených území dočkať po rokoch vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Diskusiu k tomuto návrhu poslanci ešte neukončili. Vrátia sa k nemu v stredu 16. októbra ráno. V závere dnešného rokovania diskutovali aj o ďalších návrhoch z dielne envirorezortu. Hovorili o novele zákona o odpadoch, ktorou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo SR vyčítala Európska komisia. Právna norma má zabezpečiť, aby výrobcovia batérií a akumulátorov niesli všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých.

Rozpravou prešla aj novela zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorá prináša vyššie ceny za odkladanie odpadu na skládkach. Skládkovanie odpadov by teda malo byť na Slovensku drahšie. Envirorezort chce opatrením prinútiť pôvodcov odpadov, aby odpad viac triedili a menej ho ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies