Huba chce pri ťažbe nerastov zakázať metódy, ktoré ohrozujú životy ľudí

NETKY.SK • 12 September 2014, 10:08 • 2 min
Huba chce pri ťažbe nerastov zakázať metódy, ktoré ohrozujú životy ľudí

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Mikuláš Huba chce, aby pri ťažbe nerastných surovín boli zakázané všetky technológie ohrozujúce životné prostredie alebo životy občanov. Dosiahnuť to chce pozmeňujúcim návrhom k novele banského zákona, ktorý predniesol dnes v pléne.

slovakia

left justify in out

Novelu zákona na rokovanie parlamentu predložili poslanci vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková, Ján Senko, Emília Müllerová a Michal Bagačka. Parlament o nej rokuje už v druhom čítaní. "Navrhujem rozšíriť zákaz použitia technológií aj na ďalšie technológie, ktoré určí Ministerstvo životného prostredia SR všeobecne záväzným predpisom," uviedol na úvod štvrtého rokovacieho dňa 37. schôdze NR SR Huba.

 

Podľa neho je totiž potrebné prihliadať aj na iné možné prípady, v ktorých ťažba a úprava nerastov ohrozuje a poškodzuje životné prostredie, ako aj životy občanov žijúcich v oblasti, kde sa má ťažba uskutočniť. "Dá sa predpokladať, že medzi technológie ohrozujúce životné prostredie, životy alebo zdravie ľudí budú zaradené najmä technológie spracovania nerastov chemickými postupmi," priblížil Huba.

 

Ako vyplýva z ďalšieho pozmeňujúceho návrhu poslancov vládnej strany Smer-SD, spracovanie zlata metódou kyanidového lúhovania má byť zakázané úplne a nebude potrebné uskutočňovať miestne referendum tak, ako pôvodne navrhovali poslanci Smeru v novele. "Navrhuje sa zjednodušiť predložený návrh zákona tým, že použitie technológie kyanidového lúhovania sa zakáže zo zákona a nebude nutné uskutočňovať miestne referendum, ktoré je administratívne a finančne náročné. Túto požiadavku predložili samotní občania a zástupcovia viacerých, najmä dotknutých samospráv," uvádza sa v spoločnej správe k novele zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona