Hry v Soči budú bezpečné, veria Bach a Fasel

NETKY.SK • 31 December 2013, 09:02 • 2 min
Hry v Soči budú bezpečné, veria Bach a Fasel

LAUSANNE - Thomas Bach (šéf MOV): "Terorizmus je globálna choroba, proti ktorej musíme všetci bojovať a nedovoliť, aby zvíťazil."

slovakia

left justify in out

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach je presvedčený o tom, že nadchádzajúce zimné olympijské hry v Soči budú bezpečné. A to aj napriek tomu, že čiernomorské letovisko Soči sa nachádza iba 650 km od Volgogradu, kde v uplynulých dňoch po útokoch teroristov prišli o život minimálne tri desiatky ľudí. Po odpálení sa samovražednej atentátničky na hlavnej stanici vyhaslo 17 životov a ďalších 14 ľudí zahynulo po bombovom útoku v trolejbuse. “Sú to ohavné akcie na nevinných ľudí a v mene celého olympijského hnutia ich ostro odsuzdujem. Naše myšlienky sú teraz s blízkymi obetí,” píše sa vo vyhlasení MOV.

Thomas Bach v liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi osobitne pripomenul, že verí v pokojný a bezpečný priebeh ZOH v Soči a teda v silu ruských úradov eliminovať akékoľvek teroristické hrozby. “Som presvedčený o tom, že Rusi urobia všetko pre bezpečnosť účastníkov hier v Soči. Terorizmus je globálna choroba, proti ktorej musíme všetci bojovať a nedovoliť, aby zvíťazil. Olympijské hry sú o spájaní ľudí z rôznych prostredí a o prekonávaní rozdielov mierovou cestou,” napísal Bach. 

Šéf Ruského olympijského výboru Alexander Žukov si myslí, že nie sú potrebné ďalšie špeciálne opatrenia na zvýšenie bezpečnosti v Soči s ohľadom na teroristické útoky vo Volgograde. “Všetko potrebné sme už urobili a zabezpečili,” vyjadril sa Žukov. 

Napriek týmto slovám športový svet spozornel po tom, čo sa naplnili slová vodcu čečenských rebelov Doku Umarova spred niekoľkých mesiacov o naplnení útokov voči civilným cieľom v Rusku. Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Švajčiar René Fasel si myslí, že bezpečnosť v Soči bude strážená na podobnej úrovni ako to bolo v Salt Lake City 2002 len pár mesiacov po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone. “Rusi urobia všetko, čo bude v ich silách. Pre nás to však znamená, že nás čakajú neuveriteľne dôkladné bezpečnostné kontroly,” povedal Fasel pre AP. Pre porovnanie treba uviesť, že zatiaľ čo na zorganizovanie ZOH 2002 v Salt Lake Citu vynaložili Američania 2,5 mld. USD, rozpočet na ZOH 2014 v Soči už prekročil 50 miliónov. Pritom pôvodne Rusi rátali so sumou 12 miliónov, lenže potom sa rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia. 

Fasel zároveň dodal, že bojkotovať olympijské hry vzhľadom na naplnené hrozby teroristov vo Volgograde by rozhodne nebolo správne. “Nesmieme sa zľaknúť akýchkoľvek hrozieb. Musíme byť silní, ísť do Soči a súťažiť tam. To je jediná správna odpoveď na bombové útoky,” dodal šéf IIHF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona