HRW: Ukrajinská armáda používa kazetové bomby

NETKY.SK • 21 Október 2014, 13:20 • 2 min
HRW: Ukrajinská armáda používa kazetové bomby

KYJEV - Mimovládna ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v americkom New Yorku v utorok obvinila ukrajinskú armádu z používania takzvanej kazetovej munície.

slovakia

left justify in out

Tá je vo väčšine krajín zakázaná. Ukrajinské ozbrojené zložky však obvinenia odmietli. HRW pritom tvrdí, že kazetovú muníciu "mohli" v minulosti použiť aj povstalci bojujúci na východe Ukrajiny.

 

Kazetové bomby v sebe obsahujú množstvo menších častí, ktoré sa pri výbuchu roztrieštia na šrapnely a spôsobujú tak mnohopočetné zranenia. Väčšina krajín tento typ munície v roku 2010 zakázala, Ukrajina však príslušnú medzinárodnú dohodu zatiaľ nepodpísala. HRW svoje obvinenia podložila v správe, ktorá je výsledkom vyšetrovania bojov na východnej Ukrajine. Od apríla tam pri stretoch medzi armádou a povstalcami prišlo o život už 3700 ľudí.

 

"Dôkazy poukazujú na to, že ukrajinské vládne sily sú zodpovedné za viacero útokov s pomocou kazetovej munície," uviedla organizácia. Malo sa tak udiať tento mesiac v Donecku, ktoré je hlavným dejiskom bojov medzi oboma stranami. "Je šokujúce, že zbrane, ktoré väčšina krajín zakázala, sa v takom rozsahu používajú vo východnej Ukrajine," vyhlásil Mark Hiznay, jeden zo spoluautorov správy. Vyzval pritom Kyjev, aby sa okamžite zaviazal k vyradeniu kazetovej munície zo svojho arzenálu a k podpisu príslušnej medzinárodnej dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona