HRW: Svet sa sústreďuje na Sýriu a Irak, avšak Islamský štát vraždí aj v Líbyi

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 09:58 • 2 min
HRW: Svet sa sústreďuje na Sýriu a Irak, avšak Islamský štát vraždí aj v Líbyi

KÁHIRA - Ľudskopávna organizácia Human Rights Watch (HRW) zverejnila dnes správu dokumentujúcu zverstvá spáchané extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v líbyjskom pobrežnom meste Syrta. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

HRW vo svojej správe uvádza výpovede svedkov "hrôzostrašných scén", ktoré sa v Syrte odohrávali vo februári 2015, vrátane hromadného odrezávania hláv obyvateľom mesta obvineným Islamským štátom zo špionáže.

 

V správe založenej na výpovediach 45 obyvateľov mesta Syrta, ktoré HRW získala v marci 2015, sú okrem iného opísané prípady ukrižovania či bičovania mužov za také "prehrešky", ako je fajčenie alebo počúvanie hudby.

 

Ľudia, ktorí organizácii HRW poskytli rozhovor, patria k tým dvom tretinám z 80.000 obyvateľov Syrty, čo z mesta po jeho dobytí tzv. Islamským štátom utiekli.

 

"Zatiaľ čo sa pozornosť sveta sústreďuje na Sýriu a Irak, IS nerušene vraždí aj v Líbyi," uviedla Letta Taylerová, odborníčka HRW na boj s terorizmom.

 

Podľa odhadov amerických vojenských expertov z apríla tohto roka má Islamský štát v Líbyi až 6000 bojovníkov. To je výrazne viac než uvádzajú predstavitelia líbyjskej vojenskej tajnej služby, ktorí tvrdia, že v Líbyi nie je viac ako 2000 militantov IS - a z nich údajne až 70 percent tvoria cudzinci.

 

Ďalší líbyjskí bezpečnostní analytici uvádzajú, že v Líbyi v súčasnosti pôsobí približne 3000 bojovníkov Islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies