HRW podozrieva mládežnícku organizáciu v Burundi z vraždenia a mučenia

NETKY.SK • 19 Január 2017, 12:22 • 2 min
HRW podozrieva mládežnícku organizáciu v Burundi z vraždenia a mučenia

KAMPALA - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej najnovšej správe upozorňuje, že členovia mládežníckeho politického hnutia napojeného na vládnu stranu v africkom štáte Burundi sa v uplynulých mesiacoch dopustili mučenia i brutálnych vrážd.

slovakia

left justify in out

HRW uvádza, že vláda prezidenta Pierra Nkurunzizu toto násilné konanie členov organizácie Imbonerakure nepotrestala ani nezastavila.

 

O členoch Imbonerakure ako páchateľoch násilností v Burundi sa hovorí od apríla 2015, keď prezident Nkurunziza oznámil, že sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie v úrade hlavy štátu, čo vyvolalo protesty opozície. Vo vlne násilností zahynuli odvtedy stovky ľudí. Zodpovednosť za ich smrť sa pripisuje bezpečnostným zložkám.

 

Hovorkyňa vládnej strany v Burundi odmietla obvinenia a podozrenia HRW. Uviedla, že politické aktivity Imbonerakure majú výlučne "pokojný" charakter.

 

HRW na konanie Imbonerakure upozornila aj vo svojej vlaňajšej správe, keď vedenie tejto organizácie obvinila zo svojvoľného zatýkania, násilností, mučenia a vrážd v Burundi.

Podľa viacerých pozorovateľov dôkazy naznačujú prepojenie Imbonerakure s políciou a tajnou službou SNR a spoluúčasť na prenasledovaní politických oponentov súčasného vedenia Burundi.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn v roku 2015 použil dokonca v súvislosti s Imbonerakure termín "milície", keďže sa objavilo podozrenie z ich vyzbrojovania vládnym režimom.

 

Zámer prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa o tretie funkčné obdobie vyvolal v Burundi najhoršiu krízu od konca občianskej vojny v roku 2005.

Burundská opozícia upozorňuje, že ústava i mierová zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v rokoch 1993-2005, obmedzuje úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia. Ústavný súd však napriek tomu odsúhlasil Nkurunzizovu kandidatúru s odôvodnením, že prvýkrát sa do funkcie dostal na základe rozhodnutia parlamentu, a nie voličov.

Nepokoje v národnostne zmiešanom Burundi vyvolávajú obavy aj v susednej Rwande, kde pri genocíde v roku 1994 zahynulo vyše 800.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies