HRW: Nemecko a EÚ by mali prestať s deportáciami Afgancov

NETKY.SK • 25 Január 2017, 16:39 • 2 min
HRW: Nemecko a EÚ by mali prestať s deportáciami Afgancov

KÁBUL - Členské štáty Európskej únie vrátane Nemecka by mali okamžite prestať s nútenou deportáciou odmietnutých afganských žiadateľov o azyl. Vyhlásila to dnes organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Organizácia so sídlom v Spojených štátoch reagovala na správu z utorka, že z Nemecka vykázali do afganskej metropoly Kábul 25 Afgancov.

 

"Ospevovať Kábul ako 'bezpečný' je chatrná zásterka toho, čo sa západné vlády až príliš hanbia priznať," uviedla výskumníčka HRW pre Afganistan Patricia Gossmanová. "Afganistan - to nie je úspešný príbeh. Potáca sa na pokraji humanitárnej krízy," dodala.

 

Skupina Afgancov deportovaná z Nemecka bola už druhou, ktorú vrátili do Afganistanu na základe dohody dosiahnutej vlani v októbri medzi Berlínom a Kábulom. HRW vyhlásila, že Európska únia "skrútila ruku" afganskej vláde, aby prijala dohodu, že vezme naspäť desaťtisíce Afgancov, ktorých žiadosti o azyl boli v EÚ zamietnuté.

 

"Hoci Nemecko nie je osamotené vo svojich snahách o urýchlenie deportácií odmietnutých žiadateľov o azyl, počína si svižne a zatvára pritom oči nad nebezpečenstvami," doplnila vysvetlenie HRW.

 

Podľa nedávnej správy OSN o civilných obetiach boli útoky spáchané radikálnym hnutím Taliban a ďalšími povstalcami v roku 2016 - zamerané na civilných demonštrantov, vzdelávacie a náboženské zariadenia či médiá - "najkrvavejšie od roku 2001", teda priniesli najväčšie straty na životoch.

 

Vlani od januára do septembra zaznamenala OSN v Afganistane vyše 2500 zabitých a vyše 5800 zranených civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies