HRW kritizovala Pakistan za to, že núti afganských utečencov k návratu domov

NETKY.SK • 13 Február 2017, 08:51 • 2 min
HRW kritizovala Pakistan za to, že núti afganských utečencov k návratu domov

KÁBUL - Zlé zaobchádzanie políciou a vyhrážky deportáciou donútili vlani vyše 600.000 afganských utečencov odísť z Pakistanu a vrátiť sa domov. Uviedla to v dnes zverejnenej správe organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Islamabad minulý rok vystupňoval "intenzívnu kampaň" zameranú na vytlačenie Afgancov z Pakistanu. Urobil tak v reakcii na viaceré bezpečnostné incidenty, pričom vzťahy medzi oboma štátmi sa zhoršili, uviedla HRW. Pakistanské úrady totiž tvrdia, že mnohé útoky na pakistanskom území sú prepojené s Afganistanom.

 

Pakistan bol celé desaťročia bezpečným útočiskom pre vyše dva milióny afganských utečencov - registrovaných aj nezdokumentovaných - ktorí ušli pred vojnou v Afganistane.

 

Afganci po návrate do vlasti hlásili HRW tieto druhy zlého zaobchádzania a porušovania ľudských práv: každodenný policajný nátlak, svojvoľné zadržiavanie, policajné razie v domoch Afgancov, čoraz neistejšie legálne postavenie, vylučovanie afganských detí z pakistanských škôl a zatváranie škôl afganských utečencov.

 

Vláda v Pakistane nedávno Afgancom predĺžila legálny pobyt z 31. marca na koniec roka 2017.

 

HRW vyzvala Pakistan, aby umožnil registrovaným afganským utečencom zostať v tejto krajine dovtedy, kým pre nich nebude návrat do vlasti bezpečný, a aby im "poskytol podobnú všeobecnú ochranu pred núteným návratom".

 

Organizácia HRW takisto obvinila Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), že nevyjadruje verejne obavy nad nútenými repatriáciami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies