Hrušovský začína zbierať aj podpisy občanov, čaká na SDKÚ

NETKY.SK • 14 November 2013, 13:23 • 2 min
Hrušovský začína zbierať aj podpisy občanov, čaká na SDKÚ

BRATISLAVA - Uchádzač o post prezidenta SR Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mostu-Híd) chce pre svoju kandidatúru získať popri súčasnej podpore od poslancov NR SR aj podpisy od občanov. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že jeho petičný výbor povedie Anna Neumannová z Ekonomickej univerzity.

slovakia

left justify in out

Kandidát na hlavu štátu potrebuje buď podpisy aspoň 15 poslancov NR SR alebo 15.000 občanov. Ak chce, môže splniť obe podmienky. Petíciu spúšťa Hrušovský dnes. V petičnom výbore je zastúpený aj kňaz a predseda Konfederácie politických väzňov Anton Srholec, poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry a poslanecký asistent Tibor Balberčák. Hrušovský stále čaká na vyjadrenie SDKÚ-DS o jeho prípadnej podpore, strana Pavla Freša sa má rozhodnúť na prelome novembra a decembra.

"V roku 1999 sme presadili v SR priamu voľbu prezidenta. Preto aj pre mňa osobne je priama voľba viac ako len stranícka nominácia. Rozhodol som sa preto uchádzať o občiansku podporu. Strany navrhujú, ale o všetkom rozhodujú občania, a tak je to v demokratických spoločnostiach najlepšie," myslí si.

Hrušovský občanom ponúka svoje 23-ročné skúsenosti z politiky. "Usiloval som sa o to, aby Ústava SR a zákony platili pre všetkých. Bolo pre mňa veľkou cťou, že som mohol byť pri zlomových okamihoch, ako vstup SR do EÚ a NATO. Demokracia je najmä o odvahe riešiť veci verejné v prospech občanov a o trpezlivosti posilňovať právny štát, aby zákony platili pre všetkých rovnako," odkázal. Kompetencie hlavy štátu by nemenil, považuje ich za dostatočne silné. Dôležité je podľa jeho slov, ako sa s nimi narába. Za správne by napr. považoval oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR.

Srholec na margo Hrušovského poznamenal, že naša krajina si zaslúži, aby ju viedol človek, ktorý nemá komunistickú minulosť. "Kladiem ruku do ohňa, že to bude jeden z najkrajších a najlepších prezidentov, o ktorých snívame," povedal.

Hrušovský sa stal oficiálne prezidentským kandidátom 12. októbra, kedy o tom rozhodla Rada KDH. Podporuje ho aj Most-Híd, tretia strana Ľudovej platformy zatiaľ váha. V zmysle uznesenia, ktoré prijala, považuje najlepšieho kandidáta expremiérku Ivetu Radičovú. Tá však kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií TASR podporu niektorých členov SDKÚ-DS, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský zo SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho nominanta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies