Hrušovský vyzýva Fica vysloviť sa k ťažbe uránu

NETKY.SK • 27 Január 2014, 11:51 • 2 min
Hrušovský vyzýva Fica vysloviť sa k ťažbe uránu

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico by sa mal jasne vysloviť, či podporuje ťažbu uránu v Jahodnej pri Košiciach alebo ju odmieta.

slovakia

left justify in out

Vyzýva ho k tomu prezidentský kandidát Pavol Hrušovský. „Vláda SR dlhodobo ignoruje 113-tisíc ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu, ktorou žiadajú okamžite zastaviť všetky práce súvisiace s ťažbou uránu. Občania sú znepokojení aj preto, lebo prípadná ťažba uránu by mohla ohroziť ložiská pitnej vody a rekreačné oblasti v okolí Košíc,“ konštatoval Hrušovský. Občania podľa jeho slov čakajú na rozhodnutie, ktoré je teraz v rukách Roberta Fica. „Nech vláda SR prijme rozhodnutie, zaviaže pána ministra životného prostredia Žigu, aby okamžite zrušil všetky povoľovacie akty na ťažbu uránu a urobil príslušné rozhodnutia na to, aby sa tak ďalej nemohlo pokračovať,“ vysvetlil prezidentský kandidát kresťanských demokratov. 

Hrušovský rovnako nesúhlasí s postojom ministerstva životného prostredia. „Generálna prokuratúra vyhovela vlani v lete sťažnosti občanov, ale ministerstvo potom, ako sa ťažobná spoločnosť odvolala, opäť povolilo pokračovať v geologickom prieskume v tejto oblasti, čo považujem za rozhodnutie, ktoré ide proti vôli občanov, ktorí sa pod petíciu podpísali“ dodal predseda poslaneckého klubu KDH. 

Spor medzi občanmi okolitých dedín a Košíc o otvorenie ložiska ťažby uránu v tomto regióne trvá už roky. Envirorezort začiatkom januára 2014 udelil súhlas na predĺženie lehoty na geologický prieskum uránovo-molybdénových rúd v košickej rekreačnej lokalite Jahodná Kurišková. „V rámci posudzovania sme nedostali od obcí dostatočné argumenty, aby sme mohli zastaviť geologický prieskum. Lehota na geologický prieskum bude predĺžená do 19. apríla 2015,“ povedal vtedy minister Peter Žiga. Podľa jeho vyjadrenia obce len uviedli, že táto aktivita je v rozpore s ich plánmi hospodárskeho a sociálneho rozvoja. "Takýmto krokom chcem zabrániť medzinárodnej arbitráži," dodal. Žiga navrhol obciam, aby spoločne postupovali proti ťažbe uránu. Navrhol im spôsob vypracovania memoranda, ktoré obce prerokujú a schvália. „Aj ja osobne som proti ťažbe uránu. Samotné ukončenie prieskumu ešte nedáva žiaden nárok na samotnú ťažbu,“ vyhlásil pred novinármi Žiga. 

Hrušovský namieta, že práva občanov sú v dnešnej chvíli viac ignorované ako akceptované. „Stotrinásťtisíc podpisov je dostatočná sila na to, aby ministerstvo konalo v tejto veci, neodvolávalo sa na možné arbitrážne spory alebo riziká, ktoré z toho môžu plynúť. Nechcem do toho ťahať právne stanoviská, ale pre mňa je v tejto chvíli dôležitejších 113-tisíc ľudí ako možné riziká, ktoré z toho hrozia. Ťažba uránu je niečo, čo vyvoláva obavy a ohrozuje bezpečnosť obyvateľov a životné prostredie,“ uzavrel Hrušovský. Podľa jeho slov tomu treba podriadiť aj rozhodnutia štátnych orgánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona