Hrušovský: Vykonávať funkciu poslanca a župana zároveň sa nedá

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 09:51 • 2 min
Hrušovský: Vykonávať funkciu poslanca a župana zároveň sa nedá

BRATISLAVA - Vykonávať naraz funkcie poslanca Národnej rady SR aj predsedu vyššieho územného celku (VÚC) sa nedá.

slovakia

left justify in out

V rozprave k zmene ústavného zákona z dielne Igora Matoviča (OĽaNO), ktorého cieľom je znemožniť poslancom vykonávať aj pozície županov, primátorov či starostov, to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský s tým, že krok Matoviča podporuje.

"Dnes som videl Pavla Freša (predseda BSK a poslanec za SDKÚ-DS, pozn. TASR) v pracovnom oblečení a gumákoch a celkom som chápal jeho obavy o to, že musel ísť na dunajskú hrádzu riešiť problémy, lebo mu to vyplýva z jeho pracovných povinností predsedu VÚC. Keď som ho zbadal, položil som si otázku: Ako ťa mám teraz vnímať? Ako ústavného činiteľa alebo ako predsedu VÚC? A či sa to dá naraz zvládať? Ja osobne si myslím, že nie," povedal Hrušovský.

Podľa jeho slov sa KDH myšlienkou, kedy predložiť takýto zákon, zaoberalo už dlhšie, no uvažovali nad tým, aby to nebolo len gesto. "Toto je gesto, lebo nerieši problém, keďže nie je výsledkom širšej dohody," odkázal Matovičovi na margo skutočnosti, že na zmenu pravidiel je potrebných aspoň 90 hlasov.

Práve podporu Freša v krajských voľbách Matovič vyčítal strane KDH, keďže razí zásadu "jeden mandát stačí". Kresťanských demokratov sa pýtal, prečo od Freša nežiadajú záväzok, že ak vyhrá, vzdá sa poslaneckého mandátu.

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný tvrdí, že aj on vníma ako problém, keď primátori či starostovia sú zvolení do NR SR. "Vnímam to ako konflikt záujmov, keďže sú zvýhodnení pred ostatnými primátormi či starostami, vedia toho viac vybaviť," reagoval. Nevie však, do akej miery je časovo a fyzicky náročné vykonávať funkciu bratislavského župana a poslanca NR SR, keďže miesta rokovaní sú v jednom meste. Sám si ale určite nevie predstaviť napríklad funkciu člena snemovne a predsedu košického vyššieho územného celku.

Matovič sa pre zmenu ústavy rozhodol preto, že nie je zástancom kumulovania mocenských funkcií, ktoré môže viesť až k vytvoreniu monopolu moci. Úlohou ústavy je podľa neho vytvoriť právny rámec, ktorý by zamedzil vzniku takejto situácie. "V duchu tejto myšlienky sa predkladaný návrh ústavného zákona snaží znemožniť poslancovi ako predstaviteľovi zákonodarnej moci kumuláciu ďalších mocenských funkcií," vysvetlil Matovič. Dodal, že koncentrácia verejnej moci v rukách individuálnych subjektov je negatívnym javom s viacerými sprievodnými aspektmi.

Rokovanie pléna bude pokračovať v stredu (5. 6.) ráno. Na programe 19. schôdze NR SR ostali posledné dva body. Jeden návrh je z dielne Matoviča a chce ním dosiahnuť nezlučiteľnosť funkcie europoslanca so všetkými verejnými funkciami. Jeho hnutie tiež predkladá návrh, aby oznamovatelia korupcie boli chránení pred nežiaducimi následkami svojho kroku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies