Hrušovský: Slovensko v prípade Ukrajiny nemôže mlčať, musíme pomáhať

NETKY.SK • 20 Január 2014, 13:57 • 2 min
Hrušovský: Slovensko v prípade Ukrajiny nemôže mlčať, musíme pomáhať

BRATISLAVA - Situácia na Ukrajine začína byť podľa prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) neúnosná a Slovensko nemôže mlčať.

slovakia

left justify in out

"Tak ako nám pomáhali západné krajiny počas komunistickej totality, tak je našou povinnosťou pomáhať ľuďom na Ukrajine," vyhlásil Hrušovský. Ľudí na Ukrajine podporuje a odkazuje, aby vytrvali, "lebo demokracia nie je zadarmo". Hrušovský kritizuje posledné prijaté zákony na Ukrajine, ktoré podľa neho obmedzujú právo na protest a slobodu slova. "Sú nedemokratické. Takéto konanie je pokusom o totalitu," uviedol vo svojom stanovisku. Hrušovský nechápe, že prezident Ivan Gašparovič, predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico (obaja Smer-SD) v tejto situácii mlčia. "Kým demokratický svet sa dnes pokúša riešiť situáciu na Ukrajine, tak náš premiér rieši či je katolík, komunista alebo presvedčený ateista," poznamenal Hrušovský.

Zdôraznil, že Ukrajina je najväčší sused Slovenska a jediný nie je ukotvený v euroatlantických štruktúrach. "Ak sa tam začne situácia dramaticky zhoršovať, môže to mať vážne bezpečnostné a hospodárske dopady aj na Slovenskú republiku," varuje Hrušovský.

Ukrajina sa nachádza v politickej kríze, ktorú sprevádzajú demonštrácie a napätie. V kríze sa Ukrajina ocitla po tom, ako vláda 21. novembra pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zároveň vyvolal pobúrenie doma aj v zahraničí, keď schválil sériu zákonov, ktoré obmedzujú práva Ukrajincov na protest, občiansky aktivizmus a slobodu prejavu.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies