HRUŠOVSKÝ: Na rozhodnutie SDKÚ o jeho podpore chce čakať do jesene

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 09:53 • 2 min
HRUŠOVSKÝ: Na rozhodnutie SDKÚ o jeho podpore chce čakať do jesene

BRATISLAVA: Hrušovský odmieta zúčastniť sa na primárkach SDKÚ-DS na prezidentských kandidátov.

slovakia

left justify in out

Kandidát KDH a Most-Híd na prezidenta SR Pavol Hrušovský chce čakať na rozhodnutie SDKÚ-DS do začiatku jesene. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, jeseň je hraničným termínom na rozhodnutie. Pripomenul, že zatiaľ je to v štádiu rokovaní. „Dve politické strany, KDH a Most-Híd už skôr dospeli k rozhodnutiu, že by som mohol byť vhodným kandidátom, a keďže sľúbili predstaviť verejnosti do leta svoj postoj k prezidentským voľbám, tak tak urobili,“ povedal s tým, že nejde o záväzok, ktorý by podpísali tri ľudové strany, ale všetky tieto tri strany Ľudovej platformy, ešte na jeseň v roku 2012, keď vznikla, vyjadrili a vyjadrujú ešte stále snahu o dohodu na spoločnom kandidátovi. „Takže tá pripravenosť je vlastne aj istým prejavom vzťahu k tým, ktorí už sa do dnešného dňa rozhodli, že som súhlasil s tým, aby moje meno bolo zverejnené,“ konštatoval.

Hrušovský podmieňuje však svoju prezidentskú kandidatúru aj podporou od SDKÚ-DS. Či bude kandidovať aj keď ju nezíska, však povedať nechce. „Zatiaľ hovorím, čakám na vyjadrenie SDKÚ a to ďalšie pokračovanie bude potom,“ povedal. Rokovania totiž v tejto chvíli nepovažuje za skončené, rovnako je presvedčený, že čím sa podarí politickým stranám zúžiť počet kandidátov, tým je väčšia pravdepodobnosť na úspech. 

SDKÚ-DS viackrát zopakovalo, že má inštitút primárnych volieb a prezidentský kandidát, ktorého by mala podporiť, by sa ich musel zúčastniť. „Ja nemôžem prijať niečo, čo je vnútrostraníckym dokumentom, alebo poriadkom,“ povedal Hrušovský s tým, že na Slovensku nemáme tradíciu primárok podobnú v Amerike, preto to nepovažujem za vhodný a dobrý politický postoj ku kandidátovi na prezidenta, aby sa vyberal formou primárok. „Preto nemám dôvod sa zúčastňovať primárok na prezidenta republiky,“ vyhlásil. 

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský 28. júna oznámil, že je pripravený prijať kandidatúru na prezidenta SR, ak bude mať podporu troch strán Ľudovej platformy, teda okrem KDH a Most-Híd aj SDKÚ-DS. SDKÚ-DS však zatiaľ nepodporí ako prezidentského kandidáta Hrušovského. Ako povedal v stredu pre agentúru SITA po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS podpredseda strany Ivan Štefanec, SDKÚ-DS už raz pomenovala najvhodnejšieho kandidáta (Ivetu Radičovú - poznámka. SITA) a ďalšou nomináciou nebude rozširovať rady stredopravých kandidátov. "O podpore konkrétneho kandidáta rozhodneme, keď budú známi všetci prezidentskí kandidáti," povedal Štefanec s tým, že prezídium SDKÚ-DS takéto uznesenie schválilo jednomyseľne. 

Agentúra SITA vydá aj zvukovú správu. 
Agentúra SITA vydá k správe aj video na https://video.sita.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies