Hrušovský: Je najvyšší čas, aby boli predstavení kandidáti na prezidenta

NETKY.SK • 27 August 2013, 15:14 • 2 min
Hrušovský: Je najvyšší čas, aby boli predstavení kandidáti na prezidenta

BRATISLAVA - Opozičný politik KDH Pavol Hrušovský, ktorý stále čaká na vyjadrenie SDKÚ-DS ohľadom podpory jeho prezidentskej kandidatúry, je presvedčený, že je najvyšší čas, aby kandidáti už boli predstavení, keďže kampaň sa prakticky začala.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov treba vytvoriť rovnocenné prostredie súťaživosti, v opačnom prípade by to považoval len za špekuláciu a odďaľovanie definitívnych rozhodnutí, ktoré majú obrovský význam pre budúcnosť politiky na Slovensku. Prečo stále nemá podporu SDKÚ-DS, vraj Hrušovský nevie. "To je otázka na predstaviteľov SDKÚ-DS. Rokovania prebiehajú permanentne, takmer každý deň. Rozhodovanie je ťažké, ten čas príde," odpovedal na otázku, kedy oficiálne kandidatúru oznámi.

Hrušovskému zatiaľ vyjadrili podporu materské KDH a strana Most-Híd. Ako dnes povedal novinárom, SDKÚ-DS osobne poprosiť nebol. "Rokovania sa vedú na úrovni predsedov strán," vysvetlil. KDH a Most-Híd nedávno pripustili, že Hrušovský by mohol ísť do boja o Prezidentský palác aj bez podpory SDKÚ-DS. "Som sklamaný z prístupu SDKÚ-DS," zopakoval pred časom podpredseda KDH Pavol Abrhan. Hrušovský už skôr vyhlásil, že mieni na rozhodnutie SDKÚ-DS o jeho podpore počkať do jesene. Abrhan by ho očakával do 22. septembra, kedy sa uskutoční Rada KDH. "Potom budeme musieť rozhodnúť, čo ďalej," povedal. Nevylúčil, že Hrušovského postavia strany aj bez podpory SDKÚ-DS. "Všetky možnosti sú otvorené," uviedol.

Abrhan zároveň poznamenal, že ak sa SDKÚ-DS jasne nevyjadrí, bude to signál, že nechce podporiť spoločného kandidáta Ľudovej platformy. SDKÚ-DS by podľa svojho podpredsedu Lászlóa Solymosa mala Hrušovského podporiť. "Ak nie, tak pomáha Smeru-SD vyhrať prezidentské voľby," povedal pre TASR Solymos. Dodal, že Most-Híd mieni za Hrušovským stáť aj v prípade, že ho SDKÚ-DS nepodporí.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác zabojujú podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, záujem majú aj poslanci NR SR Radoslav Procházka a Peter Osuský (SaS), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec a dnes oznámil kandidatúru Jozef Behýl. Spomínali sa aj europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a expremiérka Iveta Radičová. Lajčák a Radičová túto možnosť odmietli.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies