Hrušovský: Fico si kupuje podporu osobností za štátne peniaze

NETKY.SK • 17 Január 2014, 14:40 • 2 min
Hrušovský: Fico si kupuje podporu osobností za štátne peniaze

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát a premiér Robert Fico (Smer-SD) si kupuje podporu osobností za štátne peniaze. Tvrdí to prezidentský kandidát Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), podľa ktorého bude Ficova kandidatúra stáť slovenských daňových poplatníkov viac, ako sme čakali.

slovakia

left justify in out

Hrušovský vidí kupovanie osobností v dotáciách. "Dotácie na pracovné miesta, futbalové štadióny či vedecké ústavy neboli pomocou pre občanov, ale slúžili na nákup známych ľudí pre podporu Ficovej prezidentskej kandidatúry," uviedol vo svojom stanovisku.

Podľa Hrušovského Fica usvedčuje z kupovania podpory žiadosť od spisovateľa Petra Jaroša, ktorú, ako tvrdí Hrušovský, priniesol na spoločný obed. "V nej žiada finančnú podporu v hodnote niekoľko tisíc eur pre vlastnú publikačnú činnosť," priblížil Hrušovský. Zdôraznil, že "zneužívanie peňazí občanov na nákup podpory známych osobností je diskvalifikujúce".

Medzi osobnosťami, ktoré prijali pozvanie na obed, bol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Železiarní Podbrezová, a. s., Vladimír Soták, prezident KOZ SR Jozef Kollár, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák, predseda ZMOS a primátor Nitry Jozef Dvonč, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár, predseda SAV Jaromír Pastorek aj historik, prozaik a publicista Pavel Dvořák.

Pozvaní boli aj spisovateľ Peter Jaroš, režisér Juraj Jakubisko, maliar Ivan Pavle, prednosta Neurochirurgickej kliniky FNsP na bratislavských Kramároch Juraj Šteňo, hokejový tréner František Hossa, futbalový reprezentant Róbert Vittek, bývalý slovenský futbalista a tréner Ladislav Petráš, predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš a predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky.

Ďalšími pozvanými boli zakladateľ umeleckého súboru Lúčnica Štefan Nosáľ, prednostka Anatomického ústavu a študijná prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eliška Kubíková, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, vedec a lekár Ján Štencl. Pre pracovnú zaneprázdnenosť sa nedostavila len moderátorka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Alena Heribanová.

Kováčik priznal, že jeho podpora Roberta Fica súvisí aj s vládnymi dotáciami na futbalové štadióny. "Ale nie je to jediný dôvod," uistil. Fica považuje za najtalentovanejšieho politika na Slovensku od roku 1989.

Fico označil 24 osobností, s ktorými v stredu (15.1.) obedoval, za ľudí, o ktorých sa dá oprieť. Odmietol, že by podpora jeho kandidatúry zo strany viacerých osobností bola vďakou za dotácie, ktoré dostali od Úradu vlády SR. "Sú to osobnosti dostatočne suverénne na to, aby mohli povedať, že nemajú záujem. Vedeli, že tu budú médiá a každý z nich prišiel dobrovoľne," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona